nafta berza
Trejder iz Emirata proverava stanje berze. Foto: AP / Kamran Jebreili

Cene nafte pretrpele su istorijski kolaps kasno sinoć nakon što je Saudijska Arabija šokirala tržište pokrenuvši rat cena protiv Rusije, navodi CNN. 

Izvor: CNN

Cene američke nafte pale su za čak 27 odsto, na 30 dolara za barel, što je najniži nivo u poslednje četiri godine.

Poplava tržišta sirovom naftom omogućila bi Saudijskoj Arabiji da povrati svoj tržišni udeo.

Cena sirove nafte („crude“) je nedavno pala za 22 odsto, na nivo od 32 dolara za barel. „Brent“ sirova nafta, koja služi kao globalni reper, takođe je pala za isti procenat, na nivo od 35 dolara za barel. Stručnjaci kažu za CNN da ovakav pad nisu videli još od 1991. godine.

Obrt je nastao posle odbijanja Rusije da smanji proizvodnju, zbog naglog pada tražnje za sirovom naftom usled koronavirusa, što je  bio plan OPEC-a. S druge strane, Saudijska arabija je, tokom vikenda, smanjila svoje zvanične prodajne cene za šest do osam dolara, pokušavajući da povrati svoj tržišni udeo, i istovremeno poveća pritisak na Rusiju.

„Ovo je signal da je Saudijska Arabija ‘odapela strelice’ i da želi da se bori za svoj udeo na tržištu. Saudijci su ‘zasukali rukave’  u nameri da krenu u rat cena“, ocenio je Matt Smith, direktor istraživanja tržišta robe u kompaniji „ClipperData“.

CNN podseća da se najveći jednodnevni pad cena nafte u SAD tokom ovog veka dogodio u septembru 2001. godine, kada je, prema statistici Refinitiva, zabeleženo smanjenje od 15 odsto.

Analitičari navode da je rusko odbijanje smanjenja proizvodnje „šamar“ američkim proizvođačima nafte iz škriljaca. Jer, mnogima od njih su potrebne veće cene nafte da bi opstali na tržištu.

„Rusija odbacuje nagoveštaje da su joj stvari cilj američki proizvođači nafte iz škriljaca, jer joj je dosadilo da smanjuje proizvodnju kako bi oni imali prostora“, naveli su analitičari energetske konsultantske firme FGE u napomeni za klijente u nedelju, prenosi CNN. „Takav napad može biti osuđen na neuspeh, osim ako cene dugo ostanu niske.“

Pad nafte u periodu 2014-2016. prouzrokovao je stečaj desetina naftnih i gasnih kompanija i stotine hiljada otpuštenih radnika. Međutim, američka industrija škriljaca izašla je iz tog perioda jača i SAD bi na kraju postale vodeći svetski proizvođač nafte, navodi CNN.

Direktorka  za strategije tržišta roba RBC Capital Markets, u petak je, u napomeni klijentima navela da je opasnost od igranja činovničke igre sa Vladimirom Putinom dokazana na dramatičan način.

„Teško je očekivati da se odnos lako vrati na čvste osnove“, istakla je ona.