Foto: Shutterstock

Cene nafte pale su u ponedeljak nakon dugotrajnog rasta, ali su zadržale potencijal za nastavak rasta usled najave Saudijske Arabije i Rusije da će dobrovoljno smanjiti proizvodnju i u septembru, a možda i duže.

Cene dve glavne marke sirove nafte, Brent i WTI zabeležile su šest nedelja neprekidnog rasta pre pada u ponedeljak, ali su opet počele da rastu u popodnevnim satima, delimično nadoknađujući gubitke, prenosi Biznis.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Cena fjučersa referentne nafte Brent oslabila je u ponedeljak za više od 0,8 odsto na oko 85,50 dolara za barel, dok se američkom sirovom naftom WTI, koja je takođe pojeftinila oko 0,8 procenata, trgovalo po ceni nešto višoj od 82,1 dolar po barelu, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Najveći svetski izvoznik Saudijska Arabija produžila je prošle nedelje svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno do kraja septembra, navodeći da bi smanjenje proizvodnje moglo da bude produženo. Rusija je najavila da će u septembru smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno.

Kineski ekonomski podaci ove nedelje biće u fokusu, jer tržište nastoji da proceni ambicije Pekinga za dodatnim merama srimulacije za podršku drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, prenosi Reuters. Investitori će takoće pratiti podatke o potrošačkim cenama u SAD, nakon što je prošlonedeljni izveštaj o zapošljavanju podstako strahove da bi Fed mogao da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar