Foto:Shutterstock/Ivan Mirchev

Cene garažnih mesta u Srbiji su se, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, ove godine kretale od minimalnih 415 evra u Nišu do čak 40.000 evra za koliko je prodata garaža u na Čukarici.

Tako kažu zvanični podaci o kupoprodajama nepokretnosti u prvoj polovini godine. Međutim, najskuplja garaža, koja u knjigama mora da se vodi tako, u stvari je prema rečima sagovornika portala N1 – lokal u beogradskom naselju Banovo brdo.

„Reč je o lokalu u Zrmanjskoj ulici na Čukarici koji se vodi kao garaža“, kaže Milić Đoković, procenitelj i vlasnik agencije „Old Royal Sistem“.

Razlozi zbog kojih se lokal i dalje vodi kao garaža su, navodi sagovornik – malo dublji.

„Garaže, po zakonu, uvek ostaju garaže, ne mogu da se pretvore u nešto drugo, kao što je to slučaj sa zajedničkim prostorijama, na primer“, objašnjava Đoković.

Baš zbog te nemogućnosti da se uradi prenamena objekta imamo situacije da se, kako objašnjava, pojavljuju podaci o ovako visokim cenama garaža.

„U Beogradu ne postoji garaža skuplja od 20.000 evra. Svuda gde se pojavljuju podaci o garažama vrednim po 40, 50 hiljada evra, u Ulici Strahinjića Bana ili u prometnim ulicama na Banovom brdu na primer, jasno je da je reč o lokalima i poslovnom prostoru nastalim od garaže. Po papirima se vodi kao garaža, a u stvarnosti je jasno da je lokal i da će to nastaviti i dalje da bude“ , navodi sagovornik.

Prosečna cena prave garaže je, kaže, oko 50 odsto od cene stana.

„Cena garažnog mesta je 30 do 35 odsto, a prosečna cena parking mesta u okviru garaže je oko 20 odsto od cene stana. Nema tu velike filozofije“, navodi on.

Dakle, ako je kvadrat stana hiljadu evra, kvadrat garaže na toj lokaciji biće 500 evra, garažnog mesta od 300 do 350 evra, a parking mesta oko 200 evra.

Garaže su vrlo isplativa kupovina, ukazuje sagovornik.

„Kupite garažu za 10.000 evra na primer, to je neka prosečna cena, i mesečno je izdajete za 70 do 80 evra, što je oko 1.000 evra godišnje. Za 10 godina vam se to ulaganje vrati. To je odličan multiplikator cene. Na pojedinim lokacijama u Beogradu garaže mogu da se izdaju i za 100, pa i 150 evra mesečno. Kada se god na tržištu pojavi garaža prvi koji dođe do nje je kupuje. I sam imam dve garaže – nema para za koje bih ih prodao“, navodi Milić Đoković.

Dok se u Beogradu cene iznajmljivanja garaža mesečno kreću od 70 do 150 evra, u drugim gradovima je nešto jeftinije.

„Znam da su u Novom Sadu i Nišu cene mesečnog zakupa garaže od 50 do oko 100 evra, pretpostavljam da je u drugim gradovima cena niža“, ukazuje sagovornik.

U prvom polugodištu 2021. godine ukupno je na teritoriji Srbije prometovano 6.856 garažnih prostora od čega je 4.874 garažnih mesta, 770 garažnih prostorija i 1.212 parking mesta van objekta, navodi se u polugodišnjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

Od ukupnog broja 57 odsto garažnih prostora prometovano je na teritoriji Grada Beograda.

Najveći broj kupoprodaja realizovan je na području opština: Novi Sad – 849, Savski venac – 734, Zemun – 582, Zvezdara – 501, Novi Beograd – 497, Voždovac – 468, Vračar – 360, Stari grad – 209, Palilula – 206, Kragujevac – 204, Medijana (Niš) – 200 i dr.

Od ukupnog broja kupoprodaja u kojim pored garažnih prostora učestvuju i druge nepokretnosti, 22 odsto kupoprodaja nije imalo posebno izraženu cenu garažnog prostora (uglavnom je tu reč o kupoprodajama stanova ili poslovnih prostora sa parking mestom van objekta), objašnjavaju u RGZ.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar