Foto: Shutterstock

Nakon medijskih navoda da bi obuka za vozače mogla da ide i do 140.000 dinara, Asocijacija auto-škola Srbije navodi za Nova.rs da nema razloga za strah i da se radi o korekciji minimalne cene, ali da je sve to "još uvek na dugom štapu". U ovom udruženju nisu mogli da nam navedu koji bi bio njihov predlog za korekciju jer se trenutno rade proračuni, a svakako će eventualna korekcija čekati novu vladu.

Milan Krstić iz Asocijacije auto-škola Srbije naglašava za portal Nova.rs da nema razloga za strah i dodaje da ne očekuje da će korekcija cene ići više od 100.000, kako su mediji ranije preneli.

„Ponovo će se ići na minimalnu cenu i nećemo ići na to da ona bude astronomska. Mi znamo gde živimo, ali ne možemo ni da radimo sa minusom, tako da je ovo više usklađivanje cena i ja ne vidim tu ništa strašno u odnosu na neke druge stvari koje su poskupele. Siguran sam da cena neće preći 100.000. Primarna stvar nam nije da podignemo cene, već nam je pristupačnost naših usluga osnovni element poslovanja“, ukazuje za Krstić za naš portal.

Naš sagovornik je istakao da je ova asocijacija unajmila jednu ekspertsku kuću koja treba da preračuna troškove poslovanja i te da se na osnovu toga odredi nova minimalna cena.

„Mi ćemo tu dobijenu cenu resornom ministarstvu, a oni će naravno da rade proračune sa svojim institucijama i onda kada usaglasimo tu cenu onda ćemo dati kao predlog, ali to još nije ni blizu jer nisu ni proračuni urađeni, nije ni vlast formirana“, naveo je Krstić.

On podseća da se minimalna cena (oko 60.960 dinara sa PDV-om) nije menjala od 2012. godine, a da su troškovi za ovih devet godina drastično skočili.

„Od 2012. godine do danas auto-škole su pretrpele razne izmene u načinu poslovanja – uvođenje informacionog sistema, promena vozila koja nemaju ABS sistem kočenja, obnavljanje licenci i njihovo produžavanje nakon pet godina, uvećana minimalna cena rada sa 102 dinara koliko je iznosila 2012. na današnjih 184… Da ne govorim o poskupljenju zakupa poslovnih prostorija i još poskupljenje nafte“, rekao je Krstić za Nova.rs i dodao:

„Bolje je pitanje kako su škole izdržale devet godina da ne promene cenu pored tih uslova koji su nastali… Poskupljenje je kada podignete cenu, a troškovi vam ostanu isti, međutim ako vi imate realne troškove na ušrtb vaše usluge, onda vi niste povećali cenu nego uskladili troškove.“

Koliko bi realno koštalo poslovanje?

Pojedine auto-škole u Beogradu istakle su za Nova.rs da bi realna cena obuka mogla da bude od 100.000 do 120.000 dinara kako bi održali rentabilnost.

„Prepustili smo Asocijaciji auto-škola Srbije (AAŠS) da se bavi tim nekim konačnim izveštajem kolika bi bila minimalna cena, ono što je realno jeste da su cene po kojima radimo nerentabilne i sigurno će morati da idu gore“, kažu u auto-školi Poligon u Beogradu za portal Nova.rs.

Foto: Shutterstock

Kada se govori o nekoj realnoj ceni poslovanja, a ne minimalnoj, ocenjuju da bi ona bila negde oko 120.000 kako bi bila i rentabilna, ali i kako bi zaposleni bili zadovoljni.

„Mi ne zavisimo samo od goriva, tu imamo i održavanje, zatim je porasla cena poligona, te i zaposleni traže veće plate jer su svuda porasle plate, pa moramo i mi da povećamo iste“, kaže vlasnik ove škole za naš portal i dodaje:

„Porasle su i kirije za lokale, svi naši kooperanti sa kojima sarađujemo su podigli svoje cene u poslovanju. Realno smo uslovljeni da i mi podignemo cenu.“

U jednoj drugoj beogradskoj auto-školi, a u kojoj su nam rekli da ih ne imenujemo, takođe su saglasni da je neka realna cena obuke svakako veća od 100.000 dinara.

„Čekamo da se oglasi MUP i da ponovo propiše te najniže cene. Naravno da treba da se uvećaju, samo je gorivo je otišlo skoro 100 posto, cene su vrtoglavo otišle i naravno da se ne pronalazimo u njima. Poskupeo je kancelarijski materijal, pitanje je šta će biti sa poligonom, oni su nam prošle godine podigli poligon za 40.000, mi ni na to nismo reagovali i ostavili smo te cene“, ističu za naš portal.

„Auto-škole nemaju nikakve beneficije, naša branša kao da je zadnja rupa na svirali“, porčuju za Nova.rs.

U ovoj auto-školi upozoravaju na, kako kažu, jednu nepravdu.

Naime, oni tvrde da PDV za škole za strane jezike 10 posto, dok auto-škole PDV plaćaju 20 odsto.

„Zašto mi plaćamo toliki PDV? Pa kao da mi nismo bitna karika u ovom društvu. Mislim da je to velika nepravda“, poručuju u ovoj beogradskoj auto-školi.

BONUS VIDEO – Koliko građane košta obuka javnih službenika?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare