Foto: Shutterstock

Centralna banka tzv. Kosova (CBK) poslala je Narodnoj banci Srbije (NBS) tri opcije o tome kako se mogu izvršiti platni transferi za Srbe na Kosovu i Metohiji, piše portal "Koha".

Nijedna od ponuđenih opcija ne pominje mogućnost slanja dinara građanima čija dobijaju primanja iz budžeta Srbije.

U CBK-u su rekli da nisu dobili odgovor, a u međuvremenu su te opcije poslate i Evropskoj uniji, dodaje se u tekstu.

Kako se navodi, prema prvoj predloženoj opciji, NBS bi slala sredstva u evrima putem transfera direktno u CBK, nakon čega bi ih CBK distribuirala na bankovne račune korisnika u evrima, prenosi portal „Koha“.

Druga opcija bila bi da NBS šalje sredstva u evrima kao transfer međunarodnoj banci u kojoj CBK ima račun, na primer “Dojče Bundesbank“, a da ih zatim CBK distribuira na bankovne račune korisnika u evrima.

Treća opcija podrazumeva da NBS, u vidu međunarodnog transfera, pošalje sredstva u evrima nekoj od komercijalnih banaka koje posluju i na teritoriji KiM i u centralnoj Srbiji, nakon čega bi ih ta banka distribuirala na račune korisnika u evrima.

Uredba CBK, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i Meothiji i zabranjuje korišćenje dinara.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je ranije ove sedmice da nije uspeo da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotrebe dinara, ali da se nada da će se na sastanku glavnih pregovarača u utorak u Briselu naći rešenje.

Eskobar je dodao da odluka centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara otežava život Srbima na KiM, istakavši da su SAD zabrinute zbog toga.

„To su najugroženiji građani, poput osoba sa invaliditetom, penzionera i studenata. Bio sam dirnut njihovim pričama o tome kako je uredba uticala na njih. Premijer Kurti je obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu danas dao“, rekao je Eskobar.

Američki i evropski zvaničnici ranije su više puta pozivali Prištinu da odloži primenu uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara i koja dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

***

BONUS VIDEO – Mesec dana bez dinara na Kosovu: Mobilne ekspoziture Poštanske štedionice ne znače svima na Kosovu i Metohiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar