Srbi sa Kosova ubuduće će moći da podižu dinare i obavljaju ostale bankarske usluge u montažnim ekspoziturama Poštanske štedionice koje su stacionirane blizu administrativnih prelaza. Time će im, tvrde u kancelariji za Kosovo, biti olakšano da dođu do gotovoine u dinarima. Istovremeno, nevladina organizacija Aktiv pokrenula je telefonske linije na koje mogu da se prijave problemi sa isplatama i uplatama u dinarskoj valuti. Gost jutarnjeg programa "Probudi se" je Dimitrije Obrenović iz nevladine organizacije Aktiv.

Linije za pomoć građanima o uplatama i isplatama o dinarskoj valuti otvorene su u danu kada su na prelazima Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare postavljene montažne ekspoziture Banke Poštanska Štedionica.

U ovim ekspoziturama, navodi Obrenović, vršiće se isplate plata, penzija, uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu, kao i svi drugi bankarski poslovi.

„Prošlo je više od mesec dana od kada je stupila na snagu nova uredba Centralne banke Kosova, koja ima za cilj da praktično isključi dinar iz platnog prometa na Kosovu i kojom je već zabranjen nastavak uvoza novca preko prelaza zarad isplata plata, penzija i drugih davanja iz centralne Srbije, što je srpskom stanovništvu stvorilo ogromne probleme“ podsetio je on.

Dodaje da su  ljudi, zbog nemogućnosti fizičkog pristupanja računu, morali da idu u centralnu Srbiju kako bi podigli novac,

„Novac se u ekspoziturama Poštanke štedionice, sada jedine banke na Kosovu koja posluje sa dinarom, može podići samo u ograničenom dnevnom iznosu – maksimalno do 10.000 dnevno.To je moguće učiniti samo na šalteru banke, jer bankomati ne rade“, naveo je on.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: „Ukidanje dinara – finansijsko disciplinovanje Severa, slede i zdravstveno i obrazovno“: Zašto Beograd ćuti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare