Foto: FoNet/Kabinet premijera/Slobodan Miljević

Od presudnog značaja za ozdravljenje privreda Zapadnog Balkana jeste podrška jačanju regionalnih ekonomskih integracija, što bržoj izgradnji zajedničkog regionalnog prostora i dublje uključivanje regiona u jedinstveni pravni i ekonomski sistem Evropske unije, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Značaj privrednih komora posebno je došao do izražaja, u uslovima pandemije COVID-19, kao poslovnih asocijacija koje su pomogle kompanijama da se lakše izbore sa problemima otežanog poslovanja, ali i vladama zemalja da bolje upravljaju nezapamćenom krizom sa kojom se suočio čitav svet, rekao je Čadež u intervjuu objavljenom na sajtu Evrokomore.

Koliko brzo će se zapadnobalkanske ekonomije izboriti sa posledicama zdravstvene krize sigurno će zavisiti i od brzine oporavka privrede Evropske unije, kao glavnog spoljnotrgovinskog partnera i najvećeg investitora u regionu.

Pročitajte još:

„Osim najavljene finansijske pomoći EU koja nam je dragocena i na kojoj smo zahvalni, od presudnog značaja za ozdravljenje privreda Zapadnog Balkana jeste podrška jačanju regionalnih ekonomskih integracija, što bržoj izgradnji zajedničkog regionalnog prostora i dublje uključivanje regiona u jedinstveni pravni i ekonomski sistem Evropske unije“, poručio je Čadež, objavljeno je na sajtu PKS.

Čadež, koji je i kopredsedavajuci Odbora za jedinstveno tržište Evrokomore, podseća da je glavna bitka na ekonomskom planu koju su vodile, i još uvek vode, nacionalne vlade i privredne komore jeste za očuvanje radnih mesta i održavanje likvidnosti posebno najosetljivijih i najmnogobrojnijih mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

„Prvi paketi hitne pomoći privredi bili su u gotovo svim zemljama usmereni na ostvarenje tog cilja, kako bi se sačuvala ekonomska baza i obezbedila čvršća osnova i veće šanse za relativno brz oporavak nakon izlaska iz zdravstvene krize“, istice Čadež.

PKS je, po njegovim rečima, u toku vanrednog stanja u protekla dva meseca bila najveći oslonac srpskim privrednicima da savladaju izazove sa kojima su se prvi put suočili, kao što su zatvorene granice ili zabrana kretanja.

Ukazuje da je kriza izazvana pandemijom COVID-19 promenila i da će tek menjati zdravstvene i poslovne, i navike u komunikaciji, način na koji svet kupuje i putuje i posluje, što usmerava, smatra, na nužnost digitalizacije poslovanja, stvaranja digitalne komore i kreiranja zajedničkih digitalnih alata za podršku kompanijama da se transformišu.

„Pomoć privredi, posebno malim i srednjim preduzećima, da pređu na digitalno poslovanje više nije jedan od prioriteta, već mora biti prioritet nad prioritetima svih komora, svih ekonomija“.

Da bi što lakše otklonila posledice pandemije i što pre se oporavila, preduzeća će morati da snize troškove poslovanja digitalizujući i automatizujući proizvodne i poslovne procese, kreirajući nove digitalne usluge da odgovore na drugačije zahteve klijenata i partnera, poručio je Čadež.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar