Foto: N1

Program mera za oporavak srpske privrede je optimum onoga što je država mogla da ponudi u ovom trenutku, kaže predsednik srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić, ali ukazuje da bi mere trebalo što pre primeniti, jer su mnoga preduzeća već u teškom položaju.

Drakulić smatra da će najznačajnija pomoć biti najavljena isplata tri minimalne mesečne zarade malim i srednjim preduzećima, ali i da će možda biti kasno ako se za to bude čekala polovina maja.

„Takođe, odlaganje poreza je dobro i svi će to iskoristiti, da bi posle 24 meseca platili i time relativno poboljšali svoju likvidnost“, rekao je Drakulić za Tanjug.

Podseća da je vlada najavila da će za desetak dana doneti pravni okvir za stupanje na snagu ekonomskih mera i apeluje da se to što pre uradi, kako bi se postigli željeni efekti.

„Mnoga mala i srednja preduzeća treba da plaćaju rente za prostore i drugo, tako da pare koje će dobiti neće biti dovoljne, a banke će i dalje biti restriktivne, pošto će sigurno mnogo pažljivije gledati kome daju kredite. Verovatno 50 odsto onoga što su ranije davale neće sada odobravati, jer rizik koji će se pokrivati preko garancija države neće biti 100 odsto“, naveo je Drakulić.

Kaže da iako je Narodna banke Srbije donela odluku, u okviru prvog paketa mera, da se u narednih 90 dana ne vraćaju krediti, ostaje problem što mnoge firme neće preživeti, pa će banke morati da otpišu dobar deo duga.

Drakulić dodaje da lično ne veruje da će ova kriza izazvana koronavirusom proći za 90 dana, s obzirom da je mnogo dublja i da niko još ne zna koliko će ona trajati i kakve poslediće će imati.

Kada je reč o korporativnim obveznicama, Drakulić ne očekuje mnogo, ako se država ne bude značajnije uključila, pošto nema stranih fondova koji su mnogo zainteresovani da kupuju akcije.

Očekuje da će se velike korporacije verovatno snaći na drugi način, to jest preko kredita banaka, te sugeriše:

„Znači, iz onih 2.2 milijarde evra, 200 miliona preko fonda a dve milijarde preko banaka. Tako će sa bankama napraviti aranžamani kako bi preživele u ovom periodu“.

Drakulić ističe da će preduzeća, ipak, imati najveću pomoć od isplate tri minimalne mesečne zarade, ali upozorava da su već u velikim problemima.

Kao primer navodi članicu poslovnog kluba Privrednik, čiji je predsednik, koja zapošljava svega 100 ljudi, ali sa 300 kooperanata, i kojoj je potrebno 120 miliona dinara samo da bi preživela ovaj mesec.

Drakulić je naglasio da privrednici moraju da sačuvaju kooperante, ali da će malo firmi uspeti u tome.

„Treba da se pripremimo i za onaj period posle juna. Šta posle toga, jer oporavak neće biti tako brz i lak. Nakon toga dolaze glavne nevolje, treba se vratiti ponovo na tržište, obezbediti sirovinama firme, a za sve treba keš. Niko vam danas iz inostranstva neće isporučivati robu na reč, ako nemate dobre i dugoročne odnose sa pojedinim dobavljačima“, dodao je Drakulić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram