Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je u Novom danu da "Crni petak nije doneo rast zaraze u Srbiji, kao i da postoji istraživanje koje je ukazalo da se "zaraza ne širi u maloprodajnim objektima, jer se primenjuju najstrožije mere". On je istakao da svi moramo da se potrudimo da se širenje zaraze zaustavi, ali i da država mora da vodi bitku za očuvanje radnih mesta.

Prihodi u sektorima pogođenim pandemijom višestruko su umanjeni, a najugroženiji privredni sektori, poput turizma, su na ivici opstanka. Mere pomoći koje je država preduzela za sada su sačuvale mala i srednja preduzeća od propadanja i održale ekonomiju živom, mada – na staklenim nogama, jer je dalji rast i oporavak privrede u senci pandemije – i pod znakom pitanja.

Čadež navodi da se nalazimo još uvek u fazi u kojoj ne možemo mnogo, prosto zato što je nepredvidiva situacija sa epidemijom koronavirusa.

„Nije to stvar Srbije, jednostvno, na globalnom nivou virus nije još pod kontrolom. Čekamo da dođe vakcina i da se uspostavi jedna vrsta normalnosti u kojoj mogu da se predvide ekonomska kretanja. Ono što može, i što bi moralo da se uradi je da se nastavi sa podrškom firmama i privredi, posebno u sektorima koji su najoštećeniji. Do sada smo imali mere koje su bile upućene na sve, pa smo imali poseban paket mera za hotelijere i ugostitelje, a sada čekamo da vidimo da li ćemo da imamo mere za kompanije iz putničkog saobraćaja“, navodi Čadež za N1.

Objašnjava da se prati širenje virusa i način na koji ulazi u populaciju i dodaje da je važno da na osnovu činjeničnog stanja, a ne na osnovu strahova, uvodimo neke restriktivne mere.

„Najnovije mere su zatvorile maloprodajne mere za vikend, ograničile su radno vreme do 17 časova, a čini mi se da nismo obratili pažnju na ono što smo do sada naučili. Imamo istraživenje koja kažu da se zaraza ne širi u maloprodajnim objektima, jer se primenjuju najstrožije mere. Imamo istraživanje koje kaže da „Crni petak“ nije doneo nikakav rast zaraze. Ne postoji nijedan podatak koji dokazuje da se zaraza širila. To može da se vrlo dobro vidi u brojkama. Isto tako možemo da vidimo da se zaraza ne širi u maloprodajama. Ne širi se u onim objektima u kojima kupujemo“, smatra Čadež.

On je rekao da je zaraza među radnjicima u firmama ispod pet odsto, kao i da moramo da budemo pažljivi, jer moramo da kriva rasta obolelih mora da se izravna, ali napominje da država mora da vodi bitku za radna mesta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar