Marko Čadež Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Srpska privreda ima dobar start za 2021. godinu jer je u vreme pandemije koronavirusa, zahvaljujući pomoći države i brzom reagovanju privrednika, očuvana ekonomska baza i održana proizvodnja, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) .

„Samo zahvaljujući vašoj sposobnosti da brzo reagujete i prilagodite poslovanje novim uslovima održana je proizvodnja i izvozni kapacitet, a država je odigrala veliku ulogu. Imate dobar start za 2021. koja će biti puna neizvesnosti“, poručio je danas Čadež privrednicima na onlajn Skupštini PKS.

On je istakao da bi srpska privreda ove godine, da nije izbila pandemija koronavirusa, postigla rekordno dobre rezultate.

„I pored svega što se dogodilo u ovoj godini Srbija će imati najmanji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi i sve projekcije pokazuju da će imati najveći rast u sledećoj godini, od šest odsto“, istakao je Čadež.

Naveo je da je PKS početku pandemije dala 16 inicijativa za lakaše poslovanje, od kojih je 14 usvojeno, čime je privreda ušedela mnogo vremena i novca.

„Radili smo i na što boljoj međunarodnoj poziciji Srbije, a pre svega uspostavljanju regionalnog ekonomskog područja. Kriza nam je pokazala koliko smo svi ranjivi, zato je važno da se ovaj trenutak iskoristi da ubrzamo regionalno ekonomsko povezivanje i priključenje Evropskoj uniji“, kazao je Čadež.

PKS će, po njegovim rečima, nastojati da u komunikaciji sa Vladom Srbije obezbedi da u narednoj godini malim firmama koje su najviše pogođžžđene pandemijom bude odloženo plaćanje poreza i doprinosa i da mala i srednja preduzeća imaju lakši i povoljniji pristup finansiranju.

„Za uspešno poslovanje od velikog značaja je dalji razvoj elektronskog plaćanja, ali i stalni rad na inovacijama, odnosno da se menjaju poslovni modeli i da se u novom svetu realizuju nove šanse“, rekao je Čadež.

Za privredu izdvojeno 160 milijardi

Ministarka privrede Anđelka Atanasković je rekla da je ove godinu za podršku privredi, očuvanje likvidnosti i podsticaje zapošljivosti izdvojeno 160 milijardi dinara i da je 250.000 firmi dobilo podršku države.

Anđelka Atanasković Foto:TANJUG /DIMITRIJE NIKOLIC

„Za sledeću godinu je Ministarstvo privrede najveći deo budžeta opredelilo za podršku privredi i za nove investicije, što će najviše uticati na porast BDP-a“, istakla je ministarka.

Ona je navela da će podrška privredi biti u tri smera: ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrkture.

„U budžetu je za podsticaj privredi za 2021. godinu izdvojeno 17,6 milijardi dinara, za podsticaje direktnih investicija više od 15 milijardi dinara, a za podršku razvoja preduzetništva je izdvojena 2,1 milijarda dinara“, rekla je Atanasković.

Dodala je da je za nekoliko programa podrške malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, izdvojeno dve milijarde dinara.

„Namera je i da podržimo afirmaciju ženskog i omladinskog preduzetništva i trenutno radimo na definisanju tog programa“, kazala je Atanasković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare