Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Čačani su u prvi januarski dan ušli sa poskupljenjima. Prema odluci odbornika gradske skupštine poskupele su sve komunalne takse i usluge od osam do deset procenata, uključujući i parking. Sa druge strane, opozicija optužuje vlast da je sa poskupljenjima čekala završetak izbora, i dodaje da je to posledica nedomaćinskog poslovanja u javnim preduzećima.

Naime, od 1. januara poskupelo je grejanje za osam odsto, voda i kanalizacija za 10 odsto, a komunalne takse za registraciju vozila za osam odsto.

Pored toga, gradska vlast je odlučila i da poveća cenu parkinga pa će umesto 65 dinara koliko je koštao sat vremena parkiranja u ekstra zoni u Čačku, od Nove godine, sat vremena koštati čak 70 dinara.

Građani su iznenađeni ovom „novogodišnjom čestitkom“ i kako kažu struja je mnogo poskupela i još će poskupeti.

„Oni hoće evropsku cenu električne energije, ali nisam ubeđen da je ona ista u Evropi. Sin mi živi u Švajcarskoj i kada sam uporedio račune za struju i grejanje bili su manji nego moji u Čačku“, priča za Nova.rs Zoran Krljar.

I naši drugi sagovornici smatraju da će živeti jadno i bedno, odnosno da će jedna plata služiti za izmirivanje komunalnih obaveza.

„Kada se zarada primi na kraju meseca služiće za preživljavanje. Ipak, možda je najbolje komentarisati rezultate izbora, koji, koliko god bili pokradeni, barem na republičkom nivou, doveli su da ta poskupljenja sada uslede i to legitimno“, smatra naš drugi sagovornik.

Prema rečima predsednika gradske skupštine Igora Trifunovića javna preduzeća podnela su još ranije zahteve za povećanje cena usluga, ali se nameće pitanje zašto su nove cene nastupile tek posle izbora.

Igor Trifunović Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Planom i programom naših javnih preduzeća se uvek predviđaju i cene. To je standardna procedura svake godine“, kaže Igor Trifunović.

Kako dodaje, JKP za grejanje „Čačak“ podnelo je ranije zahtev, ali su imali zakonsku obavezu od mesec dana javnog uvida tog zahteva, kao i dobijanja mišljenja Saveta potrošača, odnosno svega onoga što je predviđeno zakonom.

„Oni će pretpeti neki deo gubitaka zbog nešto kasnijeg povećanja cena, ali mislim da je u redu da u ovoj kalendarskoj godini krenu uvećanja“, kaže Trifunović.

Sa druge strane, predstavnici opozicije za loše poslovanje javno komunalnih preduzeća optužuju vlast i nestručan menadžment.

Prema rečima Dragana Bisenića iz GG „Čačak je naš“, ovde nije reč samo o struji, gasu i gorivu koje je najskuplje.

Dragan Bisenić Foto:Privatna arhiva

Kako navodi, potrošačka korpa prošle godine iznosila je 85.000 dinara, što je bilo za 10.000 dinara manje od prosečne plate u Čačku, a sada je se taj minus sve više povećava, jer je ove godine  potrošačka korpa dostigla 100.000 dinara.

„Sačekali smo 15 dana, izborni proces još nije ni završen, a mi već donosimo odluke o povećanju cena. I to ključnih stvari za stavku budžeta, kao što su grejanje i voda, i sve ostalo što građani u svom domaćinstvu moraju da plate“, naglašava Bisenić.

Inače, grad Čačak planira i kreditno zaduženje u 2024. godini u iznosu od 816 miliona dinara, od čega će najveći deo kredita biti iskorišćen za početak izgradnje zatvorenog bazena i to oko 410 miliona dinara.

Sa druge strane, problem nedovoljnog broja parking mesta u Čačku se ne rešava, pa je izgradnja javne garaže i naredne godine pod znakom pitanja.

BONUS VIDEO: Dok inflacija i EURIBOR rastu: Čega ste se odrekli zbog poskupljenja? (ANKETA)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare