Foto: Nova S/Video

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana danas će biti otvorena rekonstruisana brza pruga Beograd - Novi Sad. Međutim, pre ponedeljka nema naznaka da će ona biti puštena za komercijalni putnički saobraćaj, jer je ekipi Nova.rs rečeno u Železničkoj stanici "Beograd Centar" (Prokop) da karta za brzi voz "Soko" može da se kupi tek od početka sledeće nedelje na šalterima ove stanice.

Ranije je pozivom kol-centra „Srbija voza“ naša ekipa dobila informaciju da karte počinju da se prodaju već od danas i da će vozovi krenuti u nedelju. Međutim, naša ekipa je na Prokopu dobila drugačiju informaciju, a to je da građanstvo karte za brzi voz može kupiti na šalteru tek od ponedeljka.

Red vožnje nismo uspeli da saznamo na pomenutoj stanici, ali ni na sajtu kompanije „Srbija voz“. Istovremeno, naša ekipa je u petak zatekla ovaj brzi voz na Prokopu, koji je bio pun, a kako nam je rečeno, radi se o promotivnim vožnjama.

Otvaranjem nove rekonstruisane brze pruge, redom vožnje je planiran saobraćaj „intersiti“, „regio ekspres“ i „regio“ vozova na relaciji Beograd Centar – Novi Sad – Beograd Centar. To znači da se neće svi vozovi zaustavljati na železničkim stanicama na deonici ove pruge, već samo neki.

„Intersiti“ brzi voz „Soko“ ići će pet puta dnevno, a stajaće jedino na Novom Beogradu. Vožnja ovim elektromotornim dabl-deker brzim vozom KISS 200, švajcarskog proizvođača Štadler, do Novog Sada trajaće 35 minuta. Inače, „Soko“ ima 316 sedišta, mini-bar, wi-fi….

Cena karte u jednom pravcu tokom promotivnog perioda biće 300 dinara, potvrdili su nam u „Srbija vozu“. Ranije su iz resornog ministarstva za „Novu“ naveli da će „regio ekspres“ putovati 40 minuta, „regio“ 56 minuta.

„Regio ekspres“ će ići četiri, a „regio“ vozovi, koji će stajati na svim stanicama, devet puta dnevno.

Dabl-deker vozovi koji će saobraćati kao „regio ekspres“ vozovi, stajaće u sedam usputnih stanica: Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška i Sremski Karlovci, rečeno je ranije za „Novu“ u kompaniji „Srbija voz“.

Pored dabl-dekera, na ovoj relaciji saobraćaće i elektromotorne garniture Štadler Flirt serije 413/417, kao „regio“ vozovi, koji će stajati u svim službenim mestima, izuzev službenih mesta Kamendin i Altina.

Inače, ranije su domaći mediji pisali da će redovna cena povratne karte brzim „intersiti“ vozom od Novog Sada do Beograda biti 1.600, a u jednom pravcu 1.000 dinara, a dok ne krene redovna cena građani će u jednom pravcu tokom promotivnog perioda plaćati 300 dinara.

Podsetimo, od 17. januara je počelo dinamičko testiranje predmetne deonice pruge. Na deonicama od Prokopa do Novog Beograda i od Petrovaradina do Novog Sada putnički vozovi će ići brzinom od 100 km/h.

Od Batajnice do Stare Pazove i od Stare Pazove do Sremskih Karlovaca putnički vozovi će ići brzinom od 200 km/h, dok će teretni vozovi ići brzinom od 120-160 km/h.

Bonus video – Brzi voz čeka kuma. Šta još plaća Srbija Voz?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar