Hotel „Jugoslavija“, više od četiri hektara zemljište i propratna imovna oglašeni su na prodaju, a početna cena ovog čuvenog zdanja na javnoj licitaciji iznosiće 27 miliona evra. Međutim, potencijalnim kupcima veliki problem mogla bi da predstavlja činjenica da je ćerka firma "Milenijum tima" već suvlasnik parcele na kojoj se nalazi "Jugoslavija" i da ima udeo u vlasništvu tog objekta, ali i da postoji imovinsko-pravni spor sa Lukom Beograd oko dela zemljišta na kojem se taj kompleks nalazi.

Hotel „Jugoslavija“, koji je u vlasništvu firme „Danube riverside“ u stečaju, oglašen je na prodaju u okviru stečajnog postupka ove kompanije, a početna cena na licitaciji iznosi 27 miliona evra ili oko 3,17 milijardi dinara.

Osim samog hotela, na prodaju je i građevinsko zemljište na kojem se on nalazi, ukupne površine 45.613 kvadrata (oko 4,5 hektara), ali imovina koju čine luster-tavanica i bronzana bista Aleksandra Zarina, koji su pod posebnom zaštitom.

Građevinska parcela na kojoj se nalazi „Jugoslavija“ u zajedničkom je vlasništvu dve firme – „Danube Riverside“, koja je u stečaju i „MV Investment d.o.o.“, ćerke firme Milenijum tima, koji je javnosti prepoznat kao kompanija koja je bliska vlasti.

Hotel Jugoslavija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Beko tuži vlasnike parcele

Osim činjenice da postoje dva vlasnika, dodatno opterećenje su i sudski sporovi. Naime, u oglasu o prodaji hotela, koji je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, navodi se da je vlasnike parcele tužila Luka Beograd, čiji je direktor poznati biznismen Milan Beko. Ovo akionarsko društvo pokrenulo je “imovinsko pravni zahtev koji tereti deo katastarske parcele”.

PROČITAJTE JOŠ

„Pred Privrednim sudom u Beogradu u toku je parnični postupak po osporenom izlučnom zahtevu Luka Beograd AD gde je tužilac protiv stečajnog dužnika („Danube riverside“, prim. aut) i MV Investment pokrenuo imovinsko pravni zahtev koji tereti deo katasterske parcele Zemun koja čini imovinu koja ulazi u pravno lice“, navodi se u oglasu.

Dakle, Luka Beograd pravnim putem želi da reši pitanje vlasništva dela parcele.

Međutim, u Katastru se navodi da postoji i spor pred Upravnom sudom. Naime, ova informacija prvi put je zavedena kao zabeležba u novembru 2021. godine. U martu 2022. navodi se da je pokrenut upravni spor pred Upravnim sudom po tužbi Luke Beograd, radi poništavanja rešenja Republičkog geodetskog zavoda, a ubrzo je zabeleženo i da je da je tužba podneta radi poništaja zaključka koji je doneo Republički geodetski zavod.

I to nije jedini spor oko hotela „Jugoslavije“. Pred Privrednim sudom se protiv firme „Danube Riverside“ vodi još jedan, a pokrenula ga je firma „Real holding“, koja je u vlasništvu Rajana Rajičića. Prema ranijem pisanju medija „Real holding“ bio je jedan od zakupaca hotela „Jugoslavija“. Ova firma traži petinu vlasništva objekta zbog, kako se navodi, „savesne gradnje i ulaganja u hotel“.

Hotel Jugoslavija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dve firme dele vlasništvo nad zemljištem

Ćerka firma „Milenijum tima“ nije samo suvlasnik parcele na kojoj se nalazi hotel „Jugoslavija“.

Interesantno je da, pored vlasništva nad zemljištem, i vlasništvo nad samom zgradom hotela dele ove dve firme.

Hotel Jugoslavija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Prema podacima iz Katastra nepokretnosti, ćerka firma „Milenijum tima“, osim što ima udeo u vlasništvu zgrade, vlasnik je i dva dela objekta – jedan je poslovni prostor koji se nalazi u podrumu, a čija je površina 125 kvadrata, a drugi objekat takođe je zaveden kao poslovni prostor koji se nalazi na prizemlju i daleko je veće površine – oko 5.300 kvadrata.

Vlasništvo nad ova dva dela objekta ima samo „MV Investment“.

Ćerka firma “Milenijum tima” planira da gradi kompleks

Prema Planu detaljne regulacije, koji je finansirala ćerka firma Milenijum tima, predviđena je rekonstrukcija postojećeg objekta – hotela „Jugoslavija“, a pored će biti izgrađena dva nebodera, odnosno tornja, visine od čak 155 metara. Planirana površina budućeg kompleksa biće 240.000 kvadrata. Planirano je da se na ovom mestu nalaze i komercijalni sadržaji i stambeni objekti.

Hotel Jugoslavija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Pored stanovanja, moguća je izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih namena, koje svojom funkcijom ne narušavaju konfor stanovanja i životnu sredinu, i to trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, hoteli, kazino, uslužno zanatstvo, turizam, sportski sadržaji, sadržaji kulture, lekarske ordinacije, zdravstvene ambulante, apoteke, računski centri, objekti obrazovanja (privatne škole, igraonice, radionice za decu i sl.),u funkciji ostvarivanja definisanog procenta zastupljenosti planiranih namena u okviru urbanističke zone“, piše u dokumentu.

U Planu detaljne regulacije, koji je finansirala upravo „MV Investment“, navodi se da lokacija kompleksa hotela „Jugoslavija“ predstavlja značajan gradski punkt i reper, ali da je razvoj lokacije neminovan i hitan.

BONUS VIDEO „Da li niče novi neboder i stambeni blok kod hotela Jugoslavija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare