Grad u Blacu uništio više od 3.900 hektara voća i povrća

Biznis 23. jul. 202110:06
Podeli:
Foto:EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Komisija za procenu štete Opštine Blace je, nakon obilaska terena gradom pogođenih sela u toj opštini, konstatovala da je grad potpuno uništio ovogodišnjii rod voća i povrća na više od 3.900 hektara.

Kako su procenili, najveće štete pretrpeli su voćnjaci koji su uništeni na površini od oko 1.300 hektara, a najviše štete pretrpeli su šljivici, u kojima su stabla ostala praktično bez plodova i lisne mase, pa se očekuje sušenje većine njih, što će višestruko uvećati razmere štete koju je grad naneo tom kraju.

„Osim šljiva, ogromnu štetu pretrpele su i jabuke, kruške, dunje, orasi, lešnik, kupine, kao i višnje i jagode kod kojih je plod obran, ali su im stradala stabla i lisna masa, pa će se to odraziti na rod u sledećoj godini“, kaže se u izveštaju blačke Komisije za procenu štete.

Kako se navodi, veliku štetu pretrpele su i povrtarske i ratarske kulture, najviše kukuruz koji je uništen na površini od 950 hektara.

Stradala su i strna žita na površini od 300, krmno bilje na površini od 300, povrće na površini od 50 i ostale kulture na površini od 1.000 hektara.

Zbog ovako velike štete na poljoprivrednim kulturama, Opština Blace se za pomoć obratila Vladi Srbije, od koje očekuje novčanu pomoć kojom bi se nadoknadila šteta poljoprivrednim proizvođačima tog kraja.

Bonus video – Kiša na Novom Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar