Firma “ABL Solvent”, u vlasništvu biznismena bliskog vladajućoj SNS Davora Macure, i formalno je postala vlasnik parcele od oko 33 hektara, koju je od države dobila praktično na poklon. Tako je Macura uštedeo oko 260 miliona evra, a istovremeno dobio ogromno zemljište na atraktivnoj lokaciji.

“ABL Solvent”, kompanija čiji je vlasnik Davor Macura, biznismen blizak aktuelnom režimu, kupila je još 2021. godine imovinu IMT-a na Novom Beogradu iz stečaja za 8,3 milijardi dinara, što je oko 70,8 miliona evra. Kupovinom tog propalog kompleksa, Macurina firma ostvarila je tada samo pravo korišćenja zemljišta na atrkativnoj lokaciji, da bi vlast prošle godine izmenila Zakon o planiranju i izgradnji i omogućila besplatnu konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tako se Macurina firma našla na spisku niza kompanija i biznismena koje su podnele zahtev Ministarstvu građevinarstva za konverziju bez naknade, da bi ubrzo postala i formalni vlasnik parcela površine oko 33 hektara, tačnije 333.933 kvadrata.

Konkretno, “ABL Solvent” je praktično na poklon dobila dve parcele, jednu manju od 1.500 kvadrata i drugu, daleko veću, čija je površina oko 332.509 hektara.

Na tom zemljištu, kako se navodi u Katastru, nalazi se još i 55 objekata, koji će, izvesno, biti srušeni.

Prema ranijoj računici “Nove”, koja je bazirana na prosečnoj ceni kvadrata zemljišta u tom delu Beograda, objavljenoj u Službenom listu grada Beograda, Macura je na ovaj način “uštedeo” čak 260 miliona evra.

Poklanjanje zemljišta – po zakonu

Vlada Srbije je inače u senci tragedije u OŠ Vlasnislav Ribnikar, svega dva dana nakon masovnog ubistva u toj školi, usvojila predlog Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je ukinuta naplata konverzije zemljišta. Prema procenama stručnjaka, gubici u državnom budžetu zbog ove odluke meriće se u milijardama evra. Zakon je u Skupštini Srbije usvojen u julu mesecu.

PROČITAJTE JOŠ

Njime je ukinuta naplata konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine parcela do kojih su došli investitori kroz privatizaciju ili kupovinu preduzeća u stečaju, ali na kojima nisu mogli da grade bez ozbiljne nadoknade.

Upravo tako se Macurina firma domogla imovine fabrike IMT u stečaju, a pre izmena zakona, “ABL Solvent” imala je samo pravo na korišćenje zemljišta.

Inače, ministar građevinastva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ranije je izjavio da će se ukidanjem konverzije “osloboditi” 5.000 lokacija za izgradnju. S druge strane, stručnjaci su više puta isticali da će jedinu korist od toga imati investitori, dok će država imati samo štetu.

Podsećamo, obaveza naplate konverzije uvedena je kako se proces privatizacije propalih preduzeća ne bi pretvorio u grabež za zemljištem na atraktivnim lokacijama, uz istovremeno gašenje samih fabrika i otpuštanje radnika. Poseban Zakon o konverziji je donet 2015. godine, kada je ministarka građevinarstva bila Zorana Mihajlović. Tada se procenjivalo da bi se po tom osnovu u budžet moglo sliti oko milijardu i po evra, a u međuvremenu je cena zemljišta, a naročito u Beogradu, značajno porasla.

BONUS VIDEO Konverzija zemljišta: Ko otima građanima pet milijardi evra?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare