Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Javno komunalno preduzeće GSP Beograd raskinulo je ugovor vredan 6,3 miliona evra kojim je bilo predviđeno iznajmljivanje 37 školskih žutih minibuseva gradskom prevozniku. To je jedan od dva zaključena ugovora o najmu. Drugi ugovor je i dalje na snazi, navodi BIRN.

Izvor: BIRN

Nakon pisanja BIRN-a da se novcem za iznajmljivanje školskih minibuseva moglo kupiti duplo više novih vozila, gradski prevoznik raskinuo jedan od dva ugovora o najmu i odlučio da minibuseve – kupi, navodi BIRN.

BIRN je sredinom septembra objavio tekst u kome se navodi da je GSP Beograd raspisao dva tendera za najam 37, odnosno 10 žutih đačkih minibuseva ukupne vrednosti 7,4 miliona, i da je za taj iznos moglo kupiti duplo više novih vozila.

GSP Beograd u obaveštenju navodi da su ipak odlučili da kupe 37 vozila za prevoz dece sa posebnim potrebama nakon što je Grad Beograd obezbedio dodatna finansijska sredstva usvajanjem Rebalansa II Programa poslovanja za 2020. godinu.

Postupak kupovine pokrenut je po hitnom postupku čime je „prestala potreba za ugovorom o iznajmljivanju“, pa je „zaključen sporazum o raskidu predmetnog ugovora“, stoji u obaveštenju GSP-a od 2. oktobra 2020. godine.

Prema saznanjima BIRN-a, drugi ugovor o najmu 10 vozila vredan 1,1 milion evra je i dalje na snazi.

BIRN je u svom tekstu otkrio da su dve nabavke za iznajmljivanje vozila vredele više nego kupovina novih vozila, ali i da je tender bio napisan tako da je uslove ispunjavala samo jedna firma, koja se jedina i javila i dobila posao –  SDT Group iz Surčina u saradnji sa ćerkom firmom SDT Renting.

Prvi je na tekst BIRN reagovao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da će tražiti da se period iznajmljivanja smanji sa pet na najviše dve godine, da bi 2. oktobra GSP Beograd odlučilo da odustane od najma minibuseva i da 37 vozila – kupi.

BIRN je pitao zamenika gradonačelnika šta će se desiti sa prvim ugovorom od 1,1 milion evra za najam 10 minibuseva koji je potpisan 18. februara 2020. godine takođe na period od pet godina.

„Umesto odgovora, Vesić nam je rekao da pošaljemo pitanja GSP i da će nam oni odgovoriti. BIRN je to već uradio, ali odgovor od direktora GSP Beograd Radiše Momčilovića nije stigao. Ipak, od direktora firmi SDT Group i SDT Renting Dejana Trifunovića saznali smo da je prvi ugovor za najam 10 vozila još uvek na snazi“, navodi Balkanska istraživačka mreža.

„Ističemo da je kompanija SDT Renting stvorena upravo za realizaciju opisanog modela poslovanja, a na osnovu franšize renomirane kompanije iz EU, te je naša kompanija imala kapacitet da se javi na otvorenu javnu nabavku i bude izabrana kao najpovoljniji ponuđač”, navodi se u pisanom odgovoru Trifunovića za BIRN.

Trifunović zatim navodi da su “kao dugogodišnji partner JKP GSP Beograd, poštujući njihovu odluku, pozitivno reagovali na zahtev naručioca i sporazumno raskinuli ugovor.”

Stručnjaci sa kojima je BIRN razgovarao sredinom septembra navodili su da su tenderi pisani tako da se na njih može javiti samo jedna firma i da pojedini delovi nisu precizno definisani, čime je ostavljen prostor za malverzacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar