Marko Čadež Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je poručio da će biti dovoljno hrane za zemlje u okviru regionalne inicijative Otvoreni Blakan i da nema straha od nestašica.

„Zemlje Otvorenog Balkana – Srbija, Severna Makedonija i Albanija ne treba da brinu i strahuju od mogućih nestašica hrane, što danas postaje sve veći problem imajući u vidu globalne izazove u snabdevanju. Tu smo da pomognemo jedni drugima“, rekao je Čadež na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije.

On je istakao da nisu prednosti Otvorenog Balkana samo brži prolazak kamiona i što nema čekanja na graničnim prelazima, saopštila je Privredna komora Srbije.

„Prednost je u ovim kriznim vremenima što sve tri zemlje među sobom sarađuju kada je u pitanju bezbednost hrane i snabdevanje osnovnim životnim namirnicima. To su velike stvari da ne moramo među sobom da razmišljamo da li ćemo imati brašno, ulje, šećer. Ako smo se usaglasili da jedni drugima pomažemo onda to i radimo“, rekao je Čadež.

Čadež je sa potpredsednikom Privredne komore Severne Makedonije Zoranom Jovanovskim obišao granični prelaz Preševo- Tabanovce i razgovarao sa špediterima, predstavnicima kompanija, carinskih, veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih službi o tome kako u praksi funkcionišu zeleni koridori za transport između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kako se primenjuju sporazumi i dogovori u okviru inicijative Otvoreni Balkan, šta su izazovi, a šta prednosti.

Кako je objasnio, na terenu su vidljivi rezultati i nakon uspostavljanja zelenih koridora, vreme čekanja kamiona i završavanja procedura je oko 15 minuta.

Čadež je podsetio da je granični prelaz Preševo-Tabanovce najbrži po protoku i da su u razgovoru sa nadležnim službama želeli da čuju šta su izazovi i kako može da se pomogne da se stvore još bolji uslovi za rad službi na granicama, što je u interesu privrede i kompanija.

Zoran Jovanovski je rekao da ohrabruje podrška i raspoloženje prema Otvorenom Balkanu, da se sarađuje i da se traže kvalitetna rešenja na dobrobit svih.

Preko Preševa je prošle godine prešlo oko 220.000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno. Iz Albanije je bilo registrovano 1.696 teretnih vozila a iz Severne Makedonije 105.000.

Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini iznosila je 1,372 milijarde evra.

Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra. Suficit Srbije u razmeni sa Albanijom i Severnom Makedonijom je iznosio 637 miliona evra.

Srbija je u Albaniju i Severnu Makedoniju najviše izvozila električne mašine i opremu, mineralna goriva, ulja i voskove, gvožđe i čelik, kotlove, mašine i uređaje, žitarice, vozila, a najviše se uvozilo gvožđe i čelik, proizvodi od gvožđa i čelika, povrće i voće, farmaceutski proizvodi.

Skoro 5.000 kompanija iz Srbije posluje sa partnerima iz Albanije i Severne Makedonije.

Inicijativu Otvoreni Balkan, koja podrazumava intenzivniju saradnju regionu, pokrenula su 2019. tri lidera – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU.

Ta inicijativa, prvobitno nazvana Mini Šengen, je odgovor na zahteve privrede, kompanija i realnog života, a mogu joj pristupiti sve ekonomije u regionu.


BONUS VIDEO Evropa u pripravnosti zbog globalnog poskupljenja hrane

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar