Beogradske elektrane počele da proizvode struju iz gasa

Biznis 22. maj. 202117:59
Podeli:
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane su nakon 18 godina ponovo počele da uz toplotnu proizvode i električnu energiju, potvrđeno je Tanjugu u tom preduzeću.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo je postalo moguće kada je krejem prošle godine u toplani Voždovac počelo da radi moderno kogenerativno postrojenje instalisane snage 10 megavata električne energije i isto toliko toplotne, rečeno je Tanjugu u Beogradskim Elektranama.

Precizirano je da se sva proizvedena struja isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa.

Postrojenje je koštalo nešto više od 6,5 miliona evra i finasirano je iz kredita Nemačke razvojen banke, a uz njega je izgrađena i nova trafo stanica vredna 1,45 miliona evra koju su finasirale Beogradske elektrane.

„Rezultat na koji možemo biti ponosni plod je dvodecenijske saradnje MInistarstva rudarstva i energetike, Grada Beograda i Beogradskih elektrana sa Nemačkom razvojnom bankom kroz ‘Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji'“, rekao je direktor Elektrana Rade Basta.

Elektrane ističu da se zahvaljujući novom postrojenju proizvode dve vrste energije uz potrošnju do 40 odsto manje gasa nego ranije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar