Foot:Filip Krainčanić/Nova.rs; shutterstock

Računi za centralno grejanje su ogromni, a usluga loša, pa zbog toga sve više građana odlučuje da raskine ugovor s toplanama. Ukoliko se odlučite na taj korak procedura je komplikovana, duga i skupa, a čak i ukoliko uspete da se izborite s birokratijom i dobijete podršku komšiluka to neće biti jeftino. "Skidanje" s centralnog grejanja u Beogradu koštaće vas između 9.500 i 15.000 dinara.

Sve veći broj građana piše „Beogradskim elektranama“, te traži da se isključi sa sistema centralnog grejanja. Godinama ovakav sistem pati od brojnih problema poput toga da su radijatori mlaki, da se naplaćuje više nego što se realno troši ili da se odlaže početak grejne sezone.

Upravo je poslednji slučaj privukao veliku pažnju javnosti, jer je vlast nedavno odlučila da nema potrebe da radijatori budu topli pre 1. novembra. Da ne bi zavisili od odluke elektrana ili gradskih funkcionera, potrošači su intenzivnije počeli da pišu zahteve kako bi se isključili sa sistema daljinskog grejanja.

Od početka godine prema zvaničnim podacima „Beogradskih elektrana“ na njihovu adresu stiglo je 245 zahteva za isključenje sa centralnog grejanja. Da bi konačno uspeli da „otkače“ sa gradske toplane, moraće i da plate između 9.500 i 15.000 dinara.

Toliko se plaća za stan od 50 kvadrata, a za veće nekretnine cena može da ide i preko 20.000 dinara. To su samo troškovi koji su „delić u slagalici“ zvanoj napuštanje „Beogradskih elektrana“, a proces je znatno složeniji.

Kako da se isključite sa centralnog grejanja – korak po korak

Najpre, da biste ukinuli daljinsko grejanje morate da dobijete saglasnost dve trećine stanara u zgradi, a u pojedinim zgradama taj broj je i veći.

„Procedure ukidanja centralnog grejanja su preteške, praktično je nemoguće ukinuti ga. Pre svega, potrebna vam je saglasnost stanara zgrade da možete da ukinete centralno grejanje, nakon toga plaćate elaborate i na kraju treba da garantujete ostalim stanarima da neće imati nikakve komplikacije u stanovima. U suprotnom, vi snosite troškove“, kazao je energetski stručnjak Miloš Zdravković za Nova.rs.

Ukoliko hipotetički uspete da dobijete saglasnost svih stanara, uz taj papir koji dobijate od svojih komšija, potrebno je popunite Zahtev za isključenje stambenog objekta sa sistema daljinskog grejanja, te sve dostavite Beogradskim elektranama.

Zatim, dostavlja se i dokaz o vlasništvu nad nekretninom, a to je kupoprodajni ugovor ili slično, kao i dokaz o izmirenom poslednjem računu ’Infostana“.

Tu troškovima nije kraj jer ćete morati da platite troškove isključenja i da dostavite dokaz o uplati, nakon čega terenske ekipe izlaze na teren. Kada je reč o konkretnoj ceni za troškove, to nije moguće unapred proceniti budući da se ona obračunava pojedinačno za svaki objekat.

Ukoliko se vlasnik stana u jednom trenutku predomisli i želi ponovo da se priključi na sistem centralnog grejanja, i to je moguće. Ponovo se podnosi zahtev Toplani, a procedura je znatno brža.

Bonus video: Energetski stručnjak pojasnio u kom slučaju možemo da očekijemo prekid grejne sezone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar