Novac, dinari, pare
Foto: Shutterstock

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije bio je u 2020. godini, u tekućim cenama, 5,5 biliona dinara (5,5 miliona miliona), i u odnosu na prethodnu godinu nominalno je veći za 1,5 odsto, a realno manji za 0,9 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

RZS napominje da se radi o prethodnim rezultatima godišnjeg obračuna BDP za 2020. godinu.

U 2020. godini, najznačajnije učešće u formiranju BDP imali su sektori prerađivačke industrije – 13,3 odsto, zatim trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila – 11,3 odsto, poslovanje nekretninama – sedam odsto, pa poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i sektori informisanja i komunikacija i građevinarstva, izračunao je RZS.

Posmatrano po delatnostima, najveći realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) u 2020. godini ostvaren je u sektoru informisanja i komunikacija, i to od 8,6 odsto, zatim u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (5,8 odsto), finansijskom sektoru (4,5 odsto), državnoj upravi i obaveznom socijalnom osiguranju (4,3 odsto) i obrazovanju (2,6 odsto).

Sa druge strane, najznačajniji realni pad BDV zabeležen je u sektoru usluga smeštaja i ishrane, i to od 29,3 odsto i sektoru umetnost, zabava i rekreacija od 19,5 odsto.

Bonus video: Uzelac – Banke naplaćuju onoliko koliko im tržište dozvoli

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar