Banke pozivaju građane da se odreknu tužbi

Podeli:
Foto: Shutterstock

Udruženje banaka Srbije pozvalo je građane koji su podneli tužbe protiv njih zbog naplaćivanja kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita da povuku tužbe i poručili da će se u tim slučajevima banke odreći prava na naplatu svojih troškova.

Povezane vesti:

„Povodom različitih informacija u javnosti o postupanju banaka u primeni dopune pravnih stavova o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koje je donelo Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda, na svojoj sednici od 16. septembra 2021. godine, Udruženje banaka Srbije p.u. obaveštava javnost da banke pozivaju građane koji su ih tužili do 17. septembra 2021. godine, po osnovima na koje se odnose gore navedeni stavovi Vrhovnog kasacionog suda, da se odreknu podnetih tužbenih zahteva najkasnije do 31. decembra 2021. godine, jer će se u tim slučajevima banka odreći prava na naplatu svojih troškova od njih i predložiće sudu, ili će se saglasiti sa već iznetim predlogom, da u pogledu troškova spora dosudi da svaka strana snosi svoje troškove“, navedeno je u saopštenju banaka.

Podsećamo, Vrhonvi kasacioni izneo je nedavno novi stav kao dopunu svom stavu datom 2018. godine, iz kog proizilazi da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod NKOSK.

Eksplicitno je pojašnjeno da banke ne moraju ni da navode strukturu svojih troškova.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar