Banka vraća 20.000 evra klijentu zaduženom u „švajcarcima“

Biznis 19. maj. 202013:52 > 20. maj. 2020 12:42
Podeli:
Foto: Shutterstock

Ukupno 2,45 miliona dinara vratiće jedna banka svom klijentu iz Beograda, po osnovu više naplaćenog stambenog kredita u švajcarskim francima.

Doneta je prva sudska presuda za ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima, nakon što je Vrhovni kasacioni sud prošlog aprila doneo svoj stav po tom pitanju. U konkretnom slučaju, kako je saopštilo Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“, reč je o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 franaka.

„Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita vratio iznos od ukupno 10,8 miliona dinara, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8,35 miliona dinara.  Sud je presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2,45 miliona dinara, što je oko 20.000 evra“, kaže za Nova.rs Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja.

Kako ističe, u narednom periodu očekuje se još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima.

„Trenutno je oko par stotina naših članova u ovakvim sporovima sa bankama. Ovakav spor mogu da pokrenu korisnici kredita u francima koji nisu prihvatili leks specijalis zakon o konverziji, a takvih je oko pet, šest hiljada, kao i oni koji su svoje kredite u francima već otplatili ili su prinudno iseljeni iz stanova. I takvih korisnika kredita ima oko četiri, pet hiljada“, navodi Gavrilović.

Presuda je, kako navodi, doneta u martu, ali je, zbog vanrednog stanja, na adresu dužnika stigla tek – juče.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar