Dušan Bajatović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Izjava zvaničnika Bugarske o neprodužavanju ugovora o kupovini gasa iz Rusije su pusti snovi, jer nemaju odakle da pune gasovod nego iz Rusije, rekao je danas direktor Srbijagas Dušan Bajatović.

On je ocenio da Bugarska tu kupovinu ne može da obustavi, jer bi i sama ostala bez gasa.

„Mislim da je to politička izjava. Rezultat pritiska na Bugarsku, a zatim je to pritisak na Srbiju i Mađarsku“, rekao je Bajatović gostujući na TV Prva.

Bajatović je kazao da Srbija trenutno „vuče“ gas iz dva pravca i da 50-60 posto stiže Balkanskim tokom preko Bugarske, dok deo gasa stiže preko Mađarske.

Naveo je da se za zemlje Evrope gas bez prestanka isporučuje i preko Ukrajine.

„Nisu ukinuti sviftovi. Za energente funkcioniše bankarski sistem“, rekao je on.

Bajatović je rekao da Vlada Srbije i Ministarstvo finansija subvencionišu cenu gasa za potrošače u Srbiji.

„Neće biti poskupjenja gasa, neće ga faliti“, kazao je on.

Odluku Vlade Srbije da subvencioniše ocenio je kao odličnu, jer se njom suspreže inflacija, a obezbeđuju investicioni potencijali Srbije.

Govoreći o ograničenjima u uvoz nafte, Bajatović je istakao da se tu Srbiji preti kaznama, a zemlje Evrope nastavljaju da uvoze rusku naftu.

Rekao je da Srbija ima gde da kupi naftu, ali i istakao da je NIS srpska kompanija, bez obzira na stepen ruskog vlasništva u njoj

„I da kupimo naftu iz Venecuele, opet ćemo je prerađivati u NIS rafineriji. Šta sad treba da nam kažu, da ne možemo ni da prerađujemo“, zapitao se on.

Bajatović je ocenio da je reč o pritisku na Srbiju, te da regionu ne odgovara jačanje Srbije koju bez obzira što je pomagala vakcinama, a pomagaće i žitom.

„Nema razloga da brinemo za količine gasa i derivata, ni za hranu koju proizvodimo i možemo drugima da damo, važno da ostane politička stabilnost“, rekao je Bajatović.

Bonus video: Anketa – Odmrzavanje cene goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)