Nikola Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; shutterstock

Nakon što su prizemljeni avioni kompanije “Star flay Wings”, Nikola Petrović, njen vlasnik i kum predsednika države Aleksandra Vučića, odlučio je da promeni naziv te firme. Sad se njegova avio-kompanija zove “Soft White”, što u prevodu znači “mekano belo”.

Nikola Petrović je bivši direktor državnog preduzeća “Elektromreža Srbije”, a poseduje i niz svojih firmi. Bio je umešan u više skandala, a poslednji je sa prizemljenjem aviona njegove kompanije “Star Fly Wings”.

Naime, kako je objavio nedeljnik “Radar”, zbog sumnji da ozbiljno krše pravila EU o vazdušnom saobraćaju, nadležna Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) pokrenula je istragu, tačnije reviziju dozvola za tri srpske privatne avio-kompanije – dve koje su u vlasništvu Željka Mitrovića i jedna Petrovićeva. Umesto da bude sprovedena detaljna istraga u Srbiji, one su Direktoratu za civilno vazduhopolovstvo vratile dozvole, a potom su skinutе sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera.

Radar je objavio predstavnici EASA na sastanku sa nadležnima u Srbiji izneli sumnje da su Petrovićeva i Mitrovićeve kompanije falsifikovali dužinu letenja i da su prevozili oligarhe iz Rusije, bliske režimu Vladimira Putina, kao i sumnjiv teret.

Ni ovaj skandal, ali ni oduzimanje dozvola Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, nije promenilo namere Nikole Petrovića da ostane u ovom biznisu, ali nešto ipak jeste.

Foto: Vesna Lalić; Nikola Petrović

Na sajtu Agencije za privredne registre može se videti da je Petrović promenio naziv svoje avio-kompanije “Star Fly Wings” u “Soft White”, a rešenje o tome je doneto 19. marta ove godine. To se desilo samo dvadesetak dana nakon što su joj oduzete dozvole za javni avio prevoz.

Ostalih promena u radu kompanije, bar prema dostupnim podacima, nema. Kao pretežna delatnost i dalje se navodi “vazdušni prevoz putnika”.

Deset puta manja zarada

Inače, Petrovićeva avio kompanija ima samo devetoro zaposlenih, a 2023. su završili u plusu od 5.187.000 dinara ili oko 44.000 evra. Godinu dana ranije, odnosno 2022, neto dobit te firme bila je i više nego 10 puta veća – iznosila je 52.419.000 dinara ili oko 450.000 evra.

Osim afere sa avionima, Nikola Petrović našao se u bar još jednoj. Pre više od godinu dana on je na Dedinju izazvao udes u kojem su dve osobe povređene. U izveštaju s uviđaja, koji je potpredsednici SSP Mariniki Tepić dostavila policajka Katarina Petrović, pisalo je da je Petrović tad bio pod dejstvom alkohola i narkotika. Godinu dana kasnije, tužilaštvo je donelo odluku da Petrović neće krivično odgovarati, već prekršajno.

Ustanovili su, naime, da je postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi“.

BONUS VIDEO Istina uvek nađe put: Nikola Petrović, kum predsednika države ipak pozitivan na drogu i alkohol 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare