Kako bi se izborile sa visokim cenama nekretnina, tri pokrajine u Austriji uvele su poreze na prazne stanove – one u kojima niko ne živi šest meseci godišnje. Proverili smo da li bi ovakva mera snizila cene i u Srbiji, a stručnjaci za nekretnine su podeljenih mišljenja, pa neki smatraju da bi ovakvo oporezivanje imalo smisla, a drugi da ne bi dalo baš nikakve rezultate.

U tri austrijske pokrajine, Salcburgu, Štajerskoj i Tirolu, vlasnici nekretnina u kojima niko ne živi šest meseci godišnje, moraju da plaćaju poseban porez “na prazan stan”.

Ove mere su u Salcburgu i Štajerskoj uvedene 2022, a u Tirolu 2023. godine. U Salcburgu i Štajerskoj, praznim stanom smatra se nekretnina u kojoj niko nije bio prijavljen tokom 26 kalendarskih nedelja u jednoj godini, i to ne nužno uzastopno. Naime, ako se stan ne koristi 15 nedelja, a kasnije tokom godine još 12 – on se smatra praznim.

Suprotno tome, u Tirolu se stan smatra praznim ako niko u njemu ne boravi, odnosno nema prijavljeno prebivalište, šest meseci uzastopno.

Naravno, postoje izuzeci, poput stanova koji se renoviranju.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče poreskih stopa, u Štajerskoj se za 100 kvadrata plaća najviše 1.000 evra godišnje, kako je definisano njihovim zakonom, a opštinama je prepušteno da bliže definišu ovaj iznos. U Salcburgu, porez varira od veličine stana, ali u proseku na godišnjem nivou iznosi 20 evra po kvadratu za stanove starije od pet godine i 10 evra po kvadratu za ostale. U Tirolu je određena minimalna i maksimalna godišnja poreska stopa, a one se kreću od 45 do 100 evra po kvadratu za stanove površine od 90 do 150 kvadrata.

Inače, u prvoj godini u kojoj je uveden porez, rast rente u Štajerskoj bio je daleko niži od ostatka države, a u nekim mestima je kirija u proseku smanjena za oko pet odsto. Kako su tada kirije rasle svuda u svetu, isti slučaj bio je i u Austriji, ali je i u Salcburgu on bio slabiji.

Da li bi ovaj porez imao efekta u Srbiji?

Nikola Čobić, agent za nekretnine u agenciji “City expert” za Nova.rs objašnjava da ovakvo oporezivanje ima smisla. Prema njegovim rečima, za vlasnika je stan najskuplji onda kada je prazan. Jednostavno, postoje troškovi koji postoje čak i kada u stanu niko ne živi, a kada se na to doda i porez na imovinu koji se obavezno plaća, neisplativo je imati stan u kojem niko ne živi.

“Taj model bi oborio cene”, kaže Čobić za Nova.rs.

Nikola Čobić Foto: N1

Čobić ipak naglašava da je u Austriji tržište nekretnina uređenije nego kod nas, ali da je sama ideja dobra.

S druge strane, procenitelj i sudski veštak Milić Đoković ističe da, iako u Srbiji ima dosta praznih stanova koji bi mogli na ovaj način da se oporezuju, novi način oporezivanja ne bi doneo ništa. Kako kaže, razlog za to su potpuno drugačije zakonske regulative i tržište nekretnina koje je uređenije u Austriji nego u Srbiji.

“Kod njih postoje i minimalni i maksimalni iznosi rente, tako da ipak postoji neka vrsta ograničenja. U svakom slučaju, tržišta su drugačija, zakoni drugačiji, ovo kod nas ne bi donelo ništa”, zaključuje on.

BONUS VIDEO Zašto poskupljuje porez na imovinu u Bajinoj Bašti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare