Foto:Shutterstock

Tokom ove godine poslove su najviše zatvarali ugostitelji, frizeri, kozmetičari i taksisti, javlja danas Nova ekonomija, pozivajući se na saopštenje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). U Srbiji trenutno posluje 135.533 privrednih društava i 305.317 preduzetnika.

„To su podaci Agencije za privredne registre (APR), a u privredna društva spadaju i oni koji su u stečaju i u likvidaciji“, rekla je menadžerka za regulatornu reformu u NALED Irena Đorđević.

U prvih šest meseci ove godine ugašeno je 12.829 preduzetničkih radnji, što je 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je zatvoreno 11.243.

S druge strane, u prvoj polovini ove godine registrovano je 12,5 odsto više privrednih društava nego u istom prošlogodišnjem periodu, piše Nova ekonomija.

Takođe, u prvih šest meseci ove godine osnovano je 25.816 privrednih subjekata, što je 4.520 više u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj osnovanih preduzetnika uvećan za 23,9 odsto – sa 16.347 prošle, na 20.247 ove godine.

Kako se dodaje, Srbiju je Evropska komisija ocenila kao umereno pripremljena u oblasti preduzetništva i industrijske politike:

„Napredak je postignut usvajanjem Akcionog plana za Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, kao i uspostavljanjem portala za e-Konsultaicje“, kažu predstavnici NALED.

Kako se naglašava, naredne godine Srbija treba da nastavi da radi na povećanju predvidljivosti poslovnog okruženja i na usvajanju nove strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Pored toga, treba da se radi i na preraspodeli bužetskih sredstava za podsticaj stranih direktnih investicija, koja bi se koristila za finansijsku i tehničku podršku malim i srednjim preduzećima.

Među ključnim delatnostima u kojima su se registrovali preduzetnici su ugostiteljski objekti, konsultanti i programeri, frizerski i kozmetički saloni i drumski prevoz tereta.

Među registrovanim preduzetnicima trećinu čine žene, a četvrtina pripada kategoriji mladih od 18 do 35 godina.

BONUS VIDEO – Mame preduzetnice: Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar