Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas na račune oko 1,7 miliona prijavljenih građana biti uplaćeno po 30 evra, u okviru trećeg paketa ekonomske pomoći i smanjenja posledica pandemije, čime je 5,7 miliona punoletnih građana Srbije dobilo tu vrstu pomoći, saopštilo je Ministarstvo.

Mali je gostujući na TV Hepi podsetio da građani mogu očekivati i uplatu 20 evra u decembru, za šta prijavljeni za pomoć od 30+30 evra ne moraju ponovo da se prijavljuju, a da će prijave biti otvorene samo za one koji se nisu prijavili u maju, kao i za one koji su u međuvremenu ispunili uslove za naknadnu prijavu.

On je najavio da će danas saopštiti detalje o projektu izgradnje metroa u Beogradu, a prethodno će imati sastanak radne grupe i biće potpisan ugovor sa kineskom kompanijom „Power China“.

„Кrećemo u izgradnju na Makiškom polju, a ja ću tačno po datumima definisati faze. Do kraja 2028. imaćemo prvu liniju metroa u funkciji, a 2030. godine i drugu liniju“, rekao je Mali i naveo da je novac obezbeđen.

Danas će se na sednici Vlade Srbije naći Nacrt Zakona o budžetu za 2022. godinu, a Mali je rekao da ga čine „dva stuba – podizanje životnog standarda i veća kapitalna ulaganja“.

„Plate u javnom sektoru će u proseku biti veće za 7,3 odsto. Naime, za većinu zaposlenih povećanje zarade će biti sedam procenata, a za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijali osam odsto. Penzije će biti uvećane za 5,5 procenata, a budžetom je predviđena i pomoć od 20.000 dinara za najstarije, što kada se spoji u proseku daje povećanje od 11,2 odsto“, rekao je Mali.

Bonus video: Anketa kako ćete potrošiti 30 evra pomoći

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare