Protest advokata ispred Advokatske komore Srbije, AKS, advokati, zatvorena ulica, Dečanska
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Paradoks demokratije", tako bi se moglo opisati ono što se tokom vikenda dogodilo na Konferenciji advokata, a potom i na Skupštini Advokatske komore Srbije (AKS), koje su sazvane kako bi se odlučilo o generalnoj obustavi rada do povlačenja stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o naplati troškova obrade kredita. Iako je Konferencija advokata, koju čine svi pravnici upisani u Registar advokata Srbije, izglasala preporuku da Skupština AKS proglasi generalnu obustavu rada, delegati su, ipak, odlučili da štrajka ne bude.

Konferencija Advokatske komore Srbije, koju čine svi advokati upisani u Registar advokata Srbije, održana je u subotu u Kombak dvorani u Beogradu. Na njoj je većina advokata izglasala preporuku Skupštini AKS da proglasi opšti štrajk do promene stava VKS o troškovima obrade kredita, zbog kojih je dosad bilo nekoliko protesta.

Pročitajte još:

Međutim, nekoliko sati kasnije, na Skupštini AKS, predstavnici advokata, odnosno delegati, donose potpuno drugačiju odluku. Delegati donose odluku da ne potvrde preporuku Konferencije advokata o potpunoj obustavi rada.

„Takva odluka je moguća jer po Statutu, Konferencija nema ovlašćenja da donosi izvršne odluke, već samo preporuke. Iako je Konferencija izglasala obustavu rada, Skupština AKS je donela odluku da štrajk ne bude proglašen. Da je bio proglašen, to bi značilo u praksi potpuni prestanak rada svih sudova i tužilaštva, i praktično paralizu pravosudnog sistema u zemlji. Međutim, izgleda da vlast ne želi da dozvoli paralizu pravosuđa, nekoliko meseci pre izbora, zbog čega je morala da se umeša i u ovaj proces. Do sada je Upravni odbor AKS u dva navrata, proglasio ukupno tri dana advokatskog štrajka, što je najviše što je po Statutu AKS moguće učiniti. Međutim, svi advokati sada su dužni da poštuju odluku Skupštine AKS da nema potpune obustave rada.“, kaže za naš portal dobro obavešteni izvor, koji dodaje da je Skupština AKS izgubila legitimitet jer je donela odluku suprotnu odluci tela koje predstavlja sve advokate u zemlji.

Konferencija advokata Srbije u Kombank dvorani Foto:FoNet/TV FoNet

Naš sagovornik podseća da su tokom leta povučeni predlozi za promenu tri zakona iz Skupštine Srbije, zbog pritiska javnosti, kojim bi, da su usvojeni, stvorili pravni osnov sudovima da mogu da donose odluke u korist banaka u sporovima oko troškova obrade kredita.

„Pošto je pritisak javnosti bio veliki, promenjen je plan. Na čelu VKS je došla Jasmina Vasović, drugarica predsednika Aleksandra Vučića, a onda je građansko odeljenje tog suda promenilo pravni stav koji su doneli tri godine ranije. Ono što nije smela da uradi Narodna skupština, praktično je uradio VKS, čime je nesumnjivo udario na pravnu sigurnost u Srbiji“, dodaje on.

Inače, kako saznajemo, pretpostavlja se da će pravnici ponovo pravdu morati da zatraže na ulicama.

„Advokati će očigledno morati pravdu da potraže na ulicama, odnosno na protestima. Proteklih meseci bilo je čak nekoliko velikih advokatskih protesta, te je izvesno da će ih biti i u narednom periodu“, kaže nam izvor upućen u dešavanja u advokaturi.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.

Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana. Ovaj stav suštinski se razliku od onog koji je donet 2018. godine.

BONUS VIDEO: Protest advokata u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar