Dakekovod struja
Dakekovod Foto:EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će gledati da povećanje struje ne ide više od 10 posto.

Vučić je rekao i da Srbija preduzima mnogo mera kako bi se održao energetski sistem tokom jeseni i zime.

Prema njegovim rečima, u svakom trenutku možemo da ostanemo bez gasa i struje, ali da je Srbija već počela da skladišti gas u Mađarskoj, koji možemo da povlačimo.

„Povećali smo rezerve na 234 miliona kubnih metara, što je nekih 46-47 dana, skladištimo gas u Mađarskoj da bismo mogli da izvučemo dodatnih šest miliona, čime smo se osigurali“, rekao je on.

On je rekao da još nije razmatrano smanjenje temperature u stanovima, ali da „postoje planovi“ ako do tog smanjenja i dođe.

„Razmatrali smo više opcija, Evropska unija je smanjila temperaturu grejanja na 19 stepeni, a mi smo se dogovorili da ne smanjujemo. Imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi“, rekao je Vučić.

Što se tiče nabavake uglja, Vučić je rekao da smo uvezli 119 tona što je potrošnja za jedan dan i istakao da očekuje podršku kineskih partnera.

„Borimo se za naftu, razgovaramo sa NIS-om. Zabranili smo izvoz da bismo omogućili normalne cene“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju hrana krajem septembra ili početkom oktobra biće omogućen izvoz žitarica kako bi i poljoprivrednici „mogli da zarade, jer je suša zabrinjavajuća“.

BONUS VIDEO: Zavisimo od Evrope, a mogli smo da izvozimo struju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar