Foto:Google maps

Opšta bolnica u Leskovcu pre nedelju dana počela je sa primenom mera štednje električne energije, nakon što je dobila dopis Ministarstva rudarstva i energetike, ali iz plana uštede energije izuzeto je grejanje ove zdravstvene ustanove, objasnio je za portal JuGmedia direktor bolnice, Nebojša Dimitrijević.

Kako piše u dopisu, zdravstvenim radnicima je „zabranjena upotreba lifta, osvetljenje u hodnicima, uključivanje klima uređaja, osim na neonatologiji, pedijatriji, radiologiji, u operacionim salama, angio i server sali“.

„Grejanje je izuzeto iz svega toga, temperatura će biti u bolnici kao što je i bila, mazut nam stiže u ponedeljak, nećemo smanjivati temperaturu. Dakle, zdravstvene ustanove su izuzete iz toga. Mi ćemo sa grejanjem krenuti već u ponedeljak ili utorak“, istakao je Dimitrijević za portal Jugmedia.

Dopis je Opšta bolnica u Leskovcu dobila pre nedelju dana od Ministarstva rudarstva i energetike koje njima poslao ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, pa je nakon toga prosleđeno zdravstvenim ustanovama.

Dimitrijević kaže da je u pitanju „racionalna potrošnja energije i ušteda“, jer, na primer, „kad se krene kući s posla, nije potrebno da računari i sijalice budu uključeni celu noć“.

„To je, otprilike, ono kako se kući ponašamo, ništa to neće biti na štetu pacijenata. Na primer, u hodnicima imamo 20 sijalica, ne moraju da rade sve, dovoljno je 10. Mi samo sledimo preporuke da se smanji potrošnja tamo gde nije neophodno. Jedno domaćinsko ponašanje, trošimo struju koju ne treba da trošimo a bolje da mi uštedimo kao bolnica, kako bi imalo dovoljno struje za sve. Mi možemo oko 50 odsto da uštedimo a da se to uopšte i ne primeti“, dodaje Dimitrijević.

U skladu sa merama štednje, u leskovačkoj bolnici određeni su i kontrolori koji će proveravati da li se zaposleni pridržavaju novim pravilima.

***

BONUS VIDEO: Protest upozorenja zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolnice „Dr Laza Lazarević“ 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)