Foto: Privatna arhiva

Jedan od šestoro ljudi osuđenih na smrt zbog aktuelnih antivladinih protesta u Iranu je tri puta bio podvrgnut lažnim pogubljenjima u zatvoru.

Revolucionarni sud u Teheranu proglasio je bodibildera Sahanda Nurmohamadzadeha (27) krivim za „neprijateljstvo protiv Boga“ prošlog meseca, prenosi BBC.

Sahanda je negirao optužbe da je zapalio kantu i blokirao saobraćaj.

Pre suđenja, Nurmohamadzadehu je rečeno da stane na stolicu s povezom preko očiju kako bi bio obešen.

Prema  međunarodnom pravu o ljudskim pravima u Iranu, zabranjeno je bilo kakvo maltetiranje ili degradiranje zatvorenika.

Iranski sud saopštio je da je šest optuženih do sada osuđeno na smrt zbog „neprijateljstva protiv Boga“ ili „korupcije na zemlji“ u vezi sa protestima.

U subotu je advokat Sahanda Nurmohamadzadeha u video izjavi potvrdio da je on jedan od njih.

Pravosudna novinska agencija Mizan izvestila je prošlog meseca da se Nurmohamadzadehu sudi pred Revolucionarnim sudom za „vandalizam i paljenje javne imovine sa ciljem da se naruši mir i red u zemlji i da se suprotstavi islamskoj vladi“.

Tužioci su ga optužili da je učestvovao u demonstracijama u Teheranu 23. septembra i blokirao autoput tako što je rušio ograde na autoputu i ​​zapalio kante za smeće i gume, rekao je Mizan.

Sudu su pokazali video snimak na kome se vidi čovek sa maskom, za koga su tvrdili da je Nurmohamedzadeh, kako postavlja ogradu između dve trake. Na snimku se takođe vidi kako isti čovek gura zapaljenu kantu za smeće na put.

Nurmohammadzadeh je na sudu tvrdio da je nevin, dok je njegov advokat dodao da nema dokaza da je njegov klijent maskirani muškarac, preneo je Mizan.

Nije jasno da li su tužioci podneli sudu pismo izvinjenja koje je potpisao Nurmohamadzadeh nakon njegovog hapšenja.

Navodno je Sahanda rekao da su mu ispitivači lažno rekli da je njegova majka doživela srčani udar i da će on morati da potpiše pismo ako želi da razgovara sa njom, pre nego što umre.

Advokat u Teheranu rekao je da se takvo pismo smatra priznanjem krivice.

Nakon osude Nurmohamadzadeha, „Amnesti internešenel“ je izrazio ozbiljnu zabrinutost da su on i drugi optuženi osuđeni na smrt bili podvrgnuti „lažnim“ suđenjima.

Na smrtne kazne izrečene Nurmohamadzadeu i još petorici optuženih može se uložiti žalba, ali je šef suda Golamhosein Mohseni Ejei rekao u ponedeljak da će se pogubljenja izvršiti uskoro.

Iranske vlasti su izazvale proteste koji su izbili nakon što je u pritvoru ubijena Mahsa Amini, 22-godišnja žena koju je sredinom septembra pritvorila moralna policija zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba ili marama na glavi.

Više od 470 demonstranata, uključujući 64 dece, ubijeno je, dok je 18.200 uhapšeno, navodi Novinska agencija aktivista za ljudska prava (HRANA). Takođe je prijavljena smrt 61 pripadnika obezbeđenja.

Mnogi od uhapšenih su navodno bili podvrgnuti mučenju i drugom maltretiranju u pritvoru.

Aršia Emamholidadeh, 16-godišnji dečak, oduzeo je sebi život prošle nedelje, šest dana nakon što je pušten iz zatvora.

On je uhapšen u severozapadnom gradu Tabrizu i optužen za „bacanje turbana“ – novi trend među mladim demonstrantima koji podrazumeva prikradanje iza šiitskog muslimanskog sveštenika na ulici i skidanje njegovog turbana sa glave pre nego što pobegne.

„Aršija je rekao da su mu date tablete u zatvoru i da je pretučen“, rekao je izvor blizak porodici za BBC. Nije poznato koje su pilule u pitanju.

Aršija nije ostavio poruku, a na snimku se vidi kako njegova majka plače nad njegovim grobom i govori: „Nisi bio suicidalan, šta su ti uradili u zatvoru?“

BONUS VIDEO: Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 

Komentari

Svi komentari (0)