Radun: RTS je jedini izbalansirani medij u Srbiji

Politika 20. jul. 202114:50
Podeli:
Branko Radun. Foto: N1
Branko Radun. Foto: N1

Član Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Branko Radun smatra da sve televizijske stanice imaju svoje favorite u izbornoj trci, a da je jedino javni servis izbalansirani medij koji nepristrasno izveštava o aktivnostima političkih stranaka. I, opet, se nije šalio.

Dok je oslobađanje RTS-a po svemu sudeći glavni zahtev opozicije u dijalogu sa vlašću oko promene izbornih uslova, Radun kaže da jedino RTS izveštava izbalansirano.

Čak iako najnovija istraživanja Biroa za društvena istraživanja pokazuju da je od decembra prošle do aprila ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Dnevniku RTS-a bio zastupljen pet sati, a cela opozicija koju čini devet najvećih stranaka dobila nešto više od osam minuta.

Odgovarajući na ove zahteve opozicije, uprava RTS ponudila im je izvesno vreme u Jutarnjem programu i Dnevniku u podne. Dnevnik 2 u udarnom večernjem terminu i dalje je zatvoren za opoziciju.

Objašnjavajući ovu ponudu RTS-a, Radun za Nova kaže:

“Za gledanost stvarno ne znam. To bi svakako trebalo pitati ljude iz informative, moje mišljenje je da je jutranji program postao prajm tajm, da ima mnogo više uticaja nego Dnevnik. Jutarnji program gledaju i oni koji nisu konzumenti političkih sadržaja, dok dnevnik gledaju oni koje zanimaju politika, vesti, informacije… “, kaže Radun.

Dakle, sudeći prema ovome, opoziciju će u jutarnjem programu gledati oni koji i nisu preterano zainteresovani za politiku.

U objašnjenju kako se desilo to da samo u Srbiji prajm tajm postaje jutranji program, dok je u celom svetu on rezervisan za večernje sate, Radun kaže:

“U Americi je, recimo, jutranji program vrlo gledan, mada i dalje dominira večernji termin. Kod nas nema dovoljno političkog sadržaja uveče. Imate samo nekoliko uticajnih TV formata i nemaju težinu koju su nekada imali, da pokrenu neku društvenu temu i polemiku. To je sada postao jutranji program, koji definitivno postaje prajm tajm. Dnevnik 2 se i pakuje drugačije. To je stvar uređivačke politike RTS , u to se ne meša Upravni odbor. Sada u Dnevniku 2 nema stranačke hronike. To će RTS u Dnevniku 2 verovatno uvrstiti pred izbore. To je obaveza RTS. Da prati aktivnosti svih stranaka u predizbornoj kampanji”, kaže Radun.

Štaviše, smatra da RTS jedini korektno radi ovaj posao.

“RTS prati aktivnosti svih stranaka u predizbornoj kampanji, dok druge televizijske stanice imaju svoje favorite, svi navijaju za nekog. U tom smislu jedino je RTS izbalansiran”, zaključuje Radun.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar