Protest ispred Vlade Srbije, ekološki ustanak, ekologija, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Danijela Nestorović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Advokatica Danijela Nestorović, jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak, kaže da će u subotu biti veliko okupljanje građana kod Sava centra u Beogradu, a da će, blokada biti i u Preljini, kao i kod graničnog prelaza u blizini Loznice. "Građani će biti na putu pored graničnog prelaza. Niko ne želi incident, ali postoji granična linija. U tom slučaju, ukoliko građani budu stajali na putu ne čine prekršaj koji se tiče prelaza, već je to blokada puta", pojasnila je.

Kako kaže, vlast korsti termin „maltretiranje poštenog sveta“ i napominje da su blokade u inetersu svih i da niko ne želi nekog da maltretira.

„Pokušali smo institucionalnim putem da se izborimo za svoja prava, ali niko ne želi da nas čuje, ovo je jedini način da se pokaže građanska neposlušnost“, kaže Nestorović.

Navodi da svi koji protestuju i blokiraju imaju jedan cilj da privuku pozornost države i da neko sasluša zahteve naroda.

„Kada bi Ana Brnabić rekla mi prekidamo ugovor sa Rio Tintom, mi prestajemo. Krećmo se ka radikalizaciji, ne možete vi sada izlaziti blokirati autoput deset subota, ništa se neće postići, radikalizacijom se skreće pažnja, Srbija će stati. Staje saobraćaj, kompletno sve, nemate normalno funkcionisanje saobraćaja. Ovo je u ineteresu svih nas, ne radimo ništa iz hira. Ukoliko se ne poništi ugovor, prostorni plan ne bude izmenjen, ova zemlja će biti uništena“, napominje Nestorović.

Kaže i da je svesna sam da će građani dobiti prekršajne prijave, možda i krivčne.

PROČITAJTE JOŠ

„One još stižu i tek će stizati. Kao i na prethodnim protetsima, ono što je nezakonito, policija nije legitimisala, mislim da će se desiti i ovaj put. Pošto je Vulin rekao da će pustiti, pretpostavljam da će na isti način putem video nadzora i kamera i pisati prijave. Svi naši protesti su bili mirni, to su sporadični incidenti, ljudi su nervozni, možda po koja čarka. Sama blokada blizu graničnog prelaza nije situacija gde će neko od nas napadati niti želimo da izazoveno bilo kakav sukob“, rekla je.

Rekla je i da su predstavnici vlasti poslednjih nedelju dana govorili kontradiktorne informacije u vezi sa Rio Tintom.

„Predsednik je govorio o ogromnoj odšteti, ne znamo za šta, jer tvrde da nisu ništa potpisali i optužuje bivšu vlast. Onda se pojavljuje premijerka, koja kaže da je na ivici da raskine saradnju i ugovor sa Rio Tintom, pa se pojavljuje ministarka Zorana Mihajlović, koja tvrdi da su naši zahtevi nezakoniti, a oni nisu od juče, bili su istaknuti na svim protestima. Zahtevi su upućeni premijerki, mi smo joj pomogli na papiru da može da kaže to su zahtevi ekoloških organizacija i da donese odluku“, navodi.

Smatra i da bi odgovorna vlast stavila ugovore i sporazume sa Rio Tintom na sto.

BONUS VIDEO: Ćuta o Goranu Markoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram