Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U najnovijem talasu širenja epidemije, u Kragujevcu je koronavirus potvrđen među zaposlenima i korisnicima u dve najveće ustanove socijalnog zbrinjavanja, u Gerontološkom centru i Zavodu "Male Pčelice". Epidemiolog Predrag Delić je na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije ocenio da su te dve ustanove potencijalne "korona bombe", jer je u njima na "malom prostoru koncentrisan veliki broj nepokretnih i slabopokretnih korisnika".

U Gerontološkom centru u Kragujevcu u poslednjih 10 dana, virus je potvrđen kod 13 korisnika i četvoro zaposlenih, a prema rečima epidemiologa Predraga Delića, „dobra vest je što u prethodna dva dana nije bilo novootkrivenih“.

On je konstatovao da je brzom intervencijom Instituta i Kliničkog centra sprečeno dalje širenje virusa u toj ustanovi, ali upozorava, da je zbog nepredvidivog „karaktera“ virusa, ta ustanova i dalje potencijalna „korona bomba“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„To su korisnici koji su zbog prirode svoje bolesti i godina starosti vezani za postelju, a ukoliko bi se virus proširio, bilo bi jako teško da dobiju zdravstvenu negu van svog mesta boravka. Mi smo sa lekarima iz Kliničkog centra odmah odredili protokole i ‘čiste i prljave zone kretanja’, testirali smo sve koji su bili u kontaktu sa inficiranima i već dva dana nemamo novozaraženih. Za sada je širenje virusa pod kontrolom, ali u epidemiološkom smislu, to je jako rizičan kolektiv“, ocenio je epidemiolog Delić.

Korisnici Gerontološkog centra sa lakšom kliničkom slikom su uz nadzor epidemiologa i lekara iz Kliničkog centra izolovani u samom objektu, dok su oni se težim oblikom virusa hospitalizovani, dodao je Dr Delić.

U Zavodu za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice“ koji je najveća ustanova socijalnog zbrinjavanja na Balkanu, među 1.000 korisnika virus je potvrđen kod četvoro, a od 300 zaposlenih inficirana su tri radnika. Delić je podsetio da Zavod od početka pandemije ima uspostavljen sistem za privremenu izolaciju potencijalno inficiranih osoba i posebne prostorije za dvonedeljni karantin korisnika, koje se nalaze van paviljona za smeštaj, ali da je i pored svih preventivnih mera, virus ušao u ustanovu.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Svaki paviljon ima svoju izolacionu jedinicu i postoje zaposleni koji se bave isključivo pacijentima koji su pozitivni u tim paviljonima. Taj broj pozitivnih na sreću nije veliki, pratimo njihovo zdravstveno stanje, a oni su najčešće zaraženi prilikom raznih medicinskih intervencija u sklopu ovog velikog zdravstvenog sistema gde su i došli u kontakt sa virusom“ pojasnio je Delić.

On je istakao da su Gerontološki centar i Zavod „Male Pčelice“ u epidemiološkom smislu „kolektivi sa velikim rizikom“, jer je na malom prostoru veliki broj ljudi, dodajući da bi, ukoliko dođe do transmisije virusa, „ona išla veoma brzo“.

„U ovim ustanovama je veoma specifična populacija, koja već ima određena oboljenja, a ako bi još na to došao i Covid 19, to bi bilo fatalno za njih“, zaključio je dr Delić.

Dom zdravlja: „Imamo inficirane pedijatre“

U dispanzeru za predškolsku decu u Kragujevcu, koronavirusom inficirana su dva pedijatra i jedna medicinska sestra, kaže za Nova.rs direktor Doma zdravlja dr Vasilije Antić, dodajući da među novozaraženima u Kragujevcu nema dece predškolskog uzrasta, te pretpostavlja da su virus na medicinsko osoblje „verovatno preneli roditelji koji su dovodili decu na pregled“.

On je ocenio da je u ovom talasu najviše pogođena generacija od 40 do 50 godina, kod koje se najčešće i potvrđuje prisustvo virusa . Prema kliničkoj slici doktor Antiće je sve zaražene „podelio“ u četiri grupe, dodajući da 40 odsto zaraženih nema nikakve simptome. U drugoj grupi, prema njegovim rečima su ljudi sa simptomima „obične kijavice“, u trećoj su simptomi sličlni gripu, dok između 15 i 20 odsto svih zaraženih dobije zapaljenje pluća i oni se upućuju na bolničko lečenje.

U poslednje dve nedelje, prema njegovim rečima, primetan je porast pregleda u kovid ambulanti, koji se od 140 pregledanih dnevno, koliko je bilo sredinom oktobra, sada, kako ocenjuje, približava broju 300. Doktor Antić je dodao da je u Kragujevcu zabrinjavajuća situacija, ali ne i alarmantna, kao što je bila u julu, kada su lekari u kovid ambulanti imali i po 400 pregleda dnevno.

On je najavio da će kovid ambulanta, ukoliko broj građana koji dolaze na pregled nastavi da raste, produžiti radno vreme i uvesti rad još jednog medicinskog tima, tako da bi u obe smene bilo po pet ekipa koje rade sa potencijalno zaraženim osobama.

U Kliničkom centru 61 pacijent na lečenju

U kragujevačkom Kliničkom centru na lečenju je trenutno 61 osoba, sa potvrđenim virusom ili sumnjom na Covid 19. Prema podacima te ustanove, kod 37 pacijenata virus je zvanično potvrđen, dok su ostali hospitalizovani u procesu dijagnostikovanja prisustva virusa. Zbog komplicaija izazvanih kovidom, šest pacijenata nalazi se na „veštačkim plućima“.

Tokom vikenda u toj ustanovi na lečenje je primljeno 11 novih pacijenata, a kako je potvrđeno, u prethodna dva dana nije bilo nijednog smrtnog slučaja među inficiranima.