Norveska mere ukidanje
Foto: EPA-EFE/Naina Helen JAma

Uprkos rastućem broju novozaraženih koronavirusom, Norveška će ukinuti većinu svojih preostalih mera zatvaranja zbog kovida-19 jer je malo verovatno da će porast zaraze koronavirusom ugroziti zdravstvene usluge, objavio je večeras norveški premijer Jonas Gar Stere.

Restoranima će ponovno biti dozvoljeno služenje alkohola posle 23 sata, rad od kuće više neće biti obavezan, a sadašnje ograničenje od 10 posetilaca u privatnim kućama je ukinuto, rekao je Stere na konferenciji za novinare.

PROČITAJTE JOŠ:

„Čak i ako se mnogo više ljudi zarazi, manje je onih kojima je potrebna hospitaliziacija. Dobro smo zaštićeni vakcinama. To znači da možemo ublažiti mnoge mere, čak i kada se broj infekcija brzo povećava“, rekao je norveški premijer.

Ukoliko se situacija sa virusom bude razvijala onako kako je očekivano, preostala ograničenja mogla bi da budu ukinuta već 17. februara, saopštila je i Norveška vlada.

Njegova objava usledila je nakon sličnih odluka susedne Danske i još nekoliko evropskih država, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i Holandiju, koje su poslednjih sedmica ublažile ili ukinule epidemiološka ograničenja u pokušaju da vrate život u normalu, javlja Rojters.

Norveška je u decembru uvela delimično zatvaranje radi borbe protiv omikron varijante koja se brzo širi, ali većina tih mera više nije potrebna, objavila je vlada u Oslu.

Na snazi u Norveškoj i dalje će ostati osnovne mere socijalnog distanciranja, zadržavanje međusobne razdaljine od najmanje jedan metar i nošenje maski na mestima na kojima je više osoba.

Očekuje se da će ublažavanje epidemioloških mera dovesti do još bržeg širenja virusa, a vlada će nastaviti da prati situaciju, navodi britanska agencija.

Bonus video: Korona različitosti Austrija VS Rep. Irska – gosti Saša Božinović i Igor Petrović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)