Vesić Stajić kovačević

Dva bivša saradnika doskorašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda, a sada ministra građevinarstva Gorana Vesića, imaju problema sa zakonom. Jedan je bivši gradski sekretar za komunalne i stambene poslove grada Beograda Nikola Kovačević, koji je nedavno pokušao da prošvercuje sliku Paje Jovanovića, a sad se sumnjiči da nije prijavio zaradu od bitkoina vrednu oko 438 hiljada evra, akcije u Erste banci, 20 komada oružja i nešto više od 170 hiljada evra. Drugi je Nemanja Stajić, bivši sekretar za ozakonjenje objekata u Beogradu, protiv koga se vodi postupak zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini.

Agencija za sprečavanje korupcije podnela je izveštaj Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv bivšeg gradskog sekretara Nikole Kovačevića zbog sumnje da je prikrivao podatke o imovini i prihodima.

Kako je objavio CINS, Kovačević nije prijavio zaradu od bitkoina vrednu oko 438 hiljada evra, akcije u Erste banci, 20 komada oružja i nešto više od 170 hiljada evra – koje mu je poklonila sestra. Zbog toga je protiv bivšeg gradskog sekretara pokrenut predistražni postupak.

Nije kome je rečeno, nego kome je suđeno

Kovačević se spominjao i sredinom jula prošle godine kada je objavljena vest da je na Aerodomu “Nikola Tesla” kod jednog putnika pronađena slika “Stražar” našeg velikog umetnika Paje Jovanovića. Tada neimenovani putnik se vraćao iz Beča i krenuo ka izlazu “ništa za prijavljivanje”, da bi zatim u njegovom prtljagu bila pronađena slika uz originalni račun koji je sa svim taksama iznosio 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Putnik je kod sebe imao i 15.500 evra u kešu.

Ovim povodom odmah se oglasio tadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je na svom Fejsbuk profilu otkrio je da je postojao tajni plan da se ova slika otkupi na aukciji i vrati u Srbiju.

Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC/

“Za plan su znali samo Ministarstvo kulture i Muzej grada Beograda. Nismo smeli da se javno oglasimo da je Grad Beograd zainteresovan da kupi ovu sliku jer bi porasla cena. Zato sam zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda. Oni su bili spremni da plate do 50.000 evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu“, napisao je tada Vesić i dodao:

„Zato me je vest da je naša carina otkrila sliku kod kupca koji je hteo da je unese u zemlju bez prijave veoma obradovala. Jer ova slike Paje Jovanovića ipak će biti u Muzeju grada Beograda. Kako bi naš narod rekao nije kome je rečeno nego kome je suđeno“.

Ispostavilo se da je reč o Vesićevom saradniku – sekretaru za komunalne i stambene poslove Nikoli Kovačeviću.

Nikola Kovačević Foto:Goran Srdanov

Kad je bivša gradska vlast u pitanju trebalo bi spomenuti i slučaj Nemanje Stajića, bivšeg sekretara za poslove ozakonjenja objekata grada Beograda, protiv kojeg se vodi postupak za zloupotrebu službenog položaja i nesavesno postupanje u procesima legalizacije.

Slučaj Stajić

Protiv Nemanje Stajića je još 2018. godine antikorupcijski tim Demokratske stranke podneo krivičnu prijavu jer je, kako su rekli, funkcionerima Srpske napredne stranke i njihovim saradnicima mimo svih propisa uknjiženo čak 52 stana i lokala.

Nemanja Stajić Foto: Printscreen/RTV Pink

„Smatramo da je Stajić zloupotrebio službeni položaj i time omogućio trećim licima da steknu protivpravnu imovinsku dobit, čime je oštećen budžet grada Beograda, oduzet novac svih nas, svih građana Beograda“, rekao je tad šef Antikorupcijskog tima DS Filip Isailović.

Zatim je o njemu govorila potpredsednica SSP Marinika Tepić na konferenciji za novinare 2020. godine, rekavši da iza nelegalne gradnje u gotovo svim beogradskim opštinama stoje zamenik gradonačelnika Goran Vesić i „njegova bratija Nemanja i Novak Stajić“.

Foto: Marinika Tepić

„Nemanja je prvi čovek u gradu u Sekretarijatu za ozakonjenje nelegalnih objekata, Novak je privatni stečajni upravnik. Prvo košta informacija da možete na nekom slobodnom državnom zemljištu da zabodete kolac. To se posebno plaća. Onda se posebno plaća da počnete da gradite bez da vas iko dira. Posebno plaćate i ubrzanu proceduru za potrebnu dokumentaciju. Onda posebno plaćate za nediranje dok taj posao traje i na kraju samu legalizaciju“, rekla je tad Tepić.

Zatim je u januaru 2021. Stajić priveden u Crnoj Gori zajedno sa još tri državljanina Srbije i jednim Pljevljakom, kada im je oduzeto 26.500 eura, nekoliko lap topova i 11 zastava Srbije.

Na posletku, protiv Stajića je pokrenut sudski postupak zbog sumnje da je vršio zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini, koji je još u toku.

Goran Vesić je u međuvremenu prešao u Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i instrakture, a sa sobom je poveo i čitav niz saradnika iz gradske vlasti.

Zanimljivo je da je u svoj tim Vesić doveo čelne ljude iz beogradske Komunalne milicije, koja je praktično rasformirana dolaskom novog gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Iz grada u ministarstvo

Tako je za njegovog pomoćnika u Ministarstvu građevinarstva izabran Ivan Divac, koji je bio sekretar za poslove Komunalne milicije, odnosno njen načelnik.
Posao sekretara Divac je obavljao četiri godine, a smenjen je sredinom prošlog meseca. Mediji su pisali da je na tu funkciju došao iz MUP-a.

Divac će u Ministarstvu građevinarstva biti zadužen za Sektor za inspekcijski nadzor.

U Vesićevom timu je i Ranko Šekularac, koji je zadužen za Sektor za građevinske poslove, sprovođenje objedinjene procedure i ozakonjenje,a bio je šef unutrašnje kontrole Komunalne milicije.

Za pomoćnicu ministra građevinarstva izabrana je Tanja Popović, bivša članica Gradskog veća, koja je na toj funkciji bila u vreme kada je Goran Vesić bio zamenik gradonačelnika Beograda.

Popović će u njegovom kabinetu biti zadužena za Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Ona se u centru pažnje javnosti našla nakon što je Mila Popović, predsednica beogradskog odbora SSP, otkrila da je firma njenog brata Vladimira – “Loteks grup” od Grada, odnosno gradskih preduzeća, dobila poslove u vrednosti od 75 miliona evra.

“Kada se na to dodaju poslovi koje je dobila od Republike Srbije dolazimo do cifre od 100 miliona evra”, rekla je Popović i dodala da je Loteks grup za tri godine uvećala prihode 412 puta.

Kako su pojedini mediji ranije objavili, Tanja Popović je članica SNS. Bila je sekretar Saveta gradskog odbora naprednjaka, a radila je u kabinetu tadašnjeg predsednika beogradskog odbora SNS Nebojše Stefanovića. Pre dolaska u gradsku upravu, od 2012. do 2014. bila je savetnik tadašnjeg predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića.

U timu Gorana Vesića je i Vojkan Tomić, koji je na sednici Vlade izabran za državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva. Na sajtu grada Beograda piše da je Tomić i dalje zamenik predsednika Gradske izborne komisije.Početkom 2000-tih Tomić je bio blizak DSS-u, a obavljao je i funkciju poslanika u Skupštini Srbije.

Komentari

Svi komentari (2)