Detalji o odloženom plaćanju poreza – u poreskim sandučićima

Biznis 12. jan. 202114:26 > 14:27
Podeli:
Foto: Shutterstock

Privrednici koji su, u sklopu prvog i drugog paketa mera državne pomoći lanjske poreze i doprinose odložili za ovu godinu, treba da "zavire" u svoje virtuelne poreske sandučiće. Tamo im se, prema informacijama iz Poreske uprave Srbije, već nalazi obaveštenje o načinu kako da ovaj svoj dug mogu da namire - u najviše 24 rate.

U obaveštenju se, kako ističu u Poreskoj upravi, nalaze podaci o ukupnom iznosu dugovanog poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada zaposlenih, broju rata, iznosu rate, datumu dospeća rate, broju odobrenja za plaćanje (BOP) i računu za uplatu, a za paušalno oporezovane obveznike način plaćanja dugovanog poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti.

„Obaveštenje o načinu plaćanja dugovanog poreza i doprinosa dostavljeno je u poresko sanduče na portalu Poreske uprave svim poreskim obveznicima koji ispunjavaju uslove za odlaganje plaćanja poreskih obaveza u skladu sa Uredbom o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid 19“, ističu u Poreskoj uravi.

Poreska uprava podseća privredne subjekte da su „u obavezi da redovno izmiruju poreske obaveze, kao i da se pridržavaju propisanih rokova za plaćanje rata dugovanog poreza i doprinosa u skladu sa Uredbom o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa“.

Poreznici ukazuju da i na sajtu Uprave postoje detaljne informacije o načinu sprovođenja odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa.

Kako ističu u Poreskoj upravi Srbije, za privrednike su dostupni i kontekt telefoni 0700-700 007 i 011-33 10 111, kao i šalteri „Vaš poreznik“ u 37 filijala u Srbiji.

Ko je odložio sada se kaje

Kao što je Nova.rs već pisala, privrednici koji su proletos, u sklopu državnog paketa mera pomoći zbog korona-krize, odložili plaćanje poreza i doprinosa na 24 rate, sada su u još većem problemu.

Ovog februara na naplatu im, uz redovne, dospeva i prva rata odloženih nameta. A izlaz iz korona-krize se ne nazire. Štaviše, ekonomska situacija je gora nego pre osam meseci kada su krenule prve mere pomoći.

U prvom, aprilskom, paketu pomoći privredi za prevazilaženje posledica korona-krize, jedna od mera je bila i odlaganje poreza i doprinosa. Odlaganje je omogućeno za tri meseca, bez obzira da li je privrednik prihvatio da od države uzme minimalac po radniku, ili nije.

Prva rata odloženih poreza i doprinosa preduzećima dospeva na plaćanje 10. februara 2021. godine, a naredne rate 10. dana u mesecima koji slede.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar