„Bezuslovno osuđujem Hamasov napad na Izraelce uz granicu s Gazom – bez ikakvih ‘ako’ i ‘ali’. Izraelu priznajem pravo da se brani i osujeti pretnju. Ipak, opažam nešto neobično. Čim čovek spomene kako treba analizirati zamršenu pozadinu situacije, u pravilu je odmah optužen kako podupire ili opravdava Hamasov terorizam. Da li smo svesni koliko je čudna ta zabrana analize koja bi nam bolje predočila kompleksnost trenutka?” Ovo je samo deo govora Slavoja Žižeka o ratu Izraela i Hamasa zbog kojeg je izbio skandal na Frankfurtskom sajmu knjiga. Nemački državni sekretar Uve Beker prekidao je Žižeka dok je gradonačelnik Frankfurta Majk Jozef u znak protesta napustio salu. 

Zašto je sporno pomenuti palestinske žrtve i podsetiti na kontekst – izraelsku okupaciju? Da li je glasanje u UN pokazalo podelu sveta na proizraelske i propalestinske zemlje? Dokle seže izraelsko pravo da se brani, a gde počinje međunarodno prava koje zahteva zaštitu civila? Odgovore n

Odgovore na ova pitanje potražili smo od jgostiju jutarnjeg programa „Probudis se“. Gosti su bili Branka Latinović, ona je nekadašnji diplomata i Mihajlo Vučić, stručnjak za međunarodno pravo, profesor na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost i viši naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

Latinović smatra da pravo na samoodbranu mora biti usmereno na vojne ciljeve i da su zapravi civli najveća žrtva rata u Gazi.

– Hamas nije samo teroristička organizacija, posebno kad se vidi njihovo naoružanje.Vidljiv je porast antiemitizma, u Francuskooj vojska štiti jevrejske objekte – rekla je Latinović.

Vučić pak smatra da Hamas nije država, pa je Izrael pogrešno protumačio pravo na samoodbranu.

– Hamas je integrisan u Palestinu, teško možete da razlikujete civilne i vojne objekte. Postoji opasnost od humaniterne katastrofe u Gazi. Izrael je indirektno doveo do stvaranja Hamasa. U toku je potpuna dehumanizacija građana u Gazi – kaže Vučić

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Izraelski borbeni avioni u Gazi bombardovali bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar