Vukovarka: Po gradu sam sretala svoje silovatelje, jedan je bio policajac

Svet 18. nov. 202116:21 > 16:5310 komentara
Podeli:
Foto:N1

Iva Puljić Šego sa N1 Hrvatska razgovarala je sa žrtvom seksualnog zlostavljanja u ratu devedesetih koja je počinioce tužila, no budući da su u bekstvu, za njima se još uvek traga.

PROČITAJTE JOŠ:

Snježana Maljak, koja je u ratu proživjela seksualno zlostavljanje, zločince je tužila.

“Osobi koja je prošla takav zločin treba hrabrosti da iznese to uopšte, a kad iznese, borba je oko dokazivanja – ko može dokazati šta se dogodilo u ratu? Taj čin priznavanja da osoba traži nešto, seksualno zlostavljanje nije samo silovanje, ima tu drugih oblika zlostavljanja. Većina muškaraca koji su prošli logore u Srbiji, prošli su neki oblik seksualnog zlostavljanja, ali to je još tajna, o tome se slabo govori, a insitucije o tome ne govore”, rekla je i dodala:

“Da, s obzirom na broj žena jedna sam od retkih koja je u braku i da sam to isterala na čistac. Deo prava sam ostvarila, ali ne u potpunosti. To su uglavnom žene koje žive same, javljaju se one kojima su očevi ili muževi umrli.”

Ističe da sram uništi celu porodicu, prenosi N1 Hrvatska.

“Kada se žena tako uništi, uništi se cela porodica. Moj muž je to jako teško podneo kad se proces počeo odvijati. Kad sam mu sve rekla, to je teško podneo. Mnogi će zato češće ćutati“.

Opisala je i šta se dogodilo.

 

“Imala sam 22 i po godine kad se to dogodilo, odlučila sam sve prijaviti 10 godina kasnije nakon što sam u Vukovaru počela susretati silovatelje. Prvo sam jednog udarila kišobranom, a oni su me odveli na psihijatriju u Zagreb. Kad sam jednog videla u uniformi hrvatske policije, prelomila sam i predala tužbu. Kad je istraga počela, tek sam onda sve rekla mužu, on je dobio slom živaca, Hitna je morala doći i dati mu za smirenje. Prvooptuženog sam susretala na ročištu, proces je trajao skoro 17 godina, a on je imao platu 3.900 pod suspenzijom u policiji i Sindikat policije mu je plaćao advokata.

Obojica su u bekstvu, izdata je međunaordna poternica – jedan je u Srbiji, a drugi se proglasio mrtvim iako smo doznali da je promenio identitet i živi van granica Hrvatske. Bar sad imam mir da ih ne susrećem više po gradu”, ispričala je.

BONUS VIDEO Nasilje nad migrantima na hrvatsko – bosanskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar