Dejan Hovanček Foto: Printscreen/HRT

Dejan iz Vukovara za RTL ispričao je svoja sećanja iz 1991. godine. On je tada doživeo da mu jedan pripadnik srpske nacionalnosti ubije majku, dok mu je drugi spasio oca.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dejan i njegova sestra Suzana podelili su priču o događajima koji su im zauvek promenili život, piše HRT.hr

„Dvojica srpske nacionalnosti, naše komšije, dolaze u kuću, ulaze i obojica dolaze u podrum. Jedan zove mamu gore da je kao nešto pita. Nije prošlo 2,3 minute – ona ulazi dole, otvara vrata sva bleda u licu. Sestrična je pita: „Strina, jesi li dobro?“. Ona pogleda u mene i sestru i samo padne dole, odjednom lokva krvi“, rekao je Dejan.

Ovaj mladić setio se i Srbina koji je spasio njegovog oca. Kako kaže, reč je o „predratnom susedu Srbinu koji je na uniformi nosio malo viši čin“.

„Našao je tatu i pitao ‘Martine, kako si, šta ima?’. Tata je rekao da je mama poginula, da je mrtva. Pitao je – gde su ti deca? Znam samo da mi je sestra spavala u krilu kad je taj Srbin ušao u bus i vikao jesu li tu Martinova deca. Ja sam skočio, sestra se odmah probudila. Rekoh: ‘Tu smo!’. Došao je po nas i rekao: ‘Sada ćete biti s tatom i nećete se više odvajati od njega’. Eto, jedan Srbin mi je došao u kuću i ubio mamu, drugi Srbin mi je spasio tatu“, kaže Dejan.

„Nažalost, svega se sećam“

„Teško da i mogu da pričam o tome jer, taman kad misliš da malo zaboraviš, brzo dođe taj 11. mesec, brzo dođu ta pitanja. Mama je ubijena direktno kroz srce i mi znamo ko je i on zna ko je. Bog neka mu sudi, mi zato nismo ovde“, kaže za HRT Suzana.

Danas, Dejan i Suzana žive u Vukovaru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare