Vlada Austrije objavila „kartu islama“, muslimani besni

Svet 27. maj. 202123:08
Podeli:
karta islama
Foto: islam-landkarte.at

Austrijska vlada je na internetu objavila "kartu islama", što je u četvrtak uznemirilo muslimane koji upozoravaju da je reč o "stigmatizaciji" zbog koje se "osećaju nesigurni". Interaktivna karta "govori o očiglednoj nameri vlade da označi sve muslimane kaopotencijalnu opasnost", reagovalo je Muslimansko veće u saopštenju koje prenose agencije.

Ranije tokom dana konzervativna ministarka za integracije Suzana Rab objavila je informaciju o otvaranju nove stranice pod nazivom „državna karta islama“.

Na njoj se mogu pronaći imena više od 600 džamija i organizacija, njihove adrese, imena vođa i njihove eventualne veze sa inostranstvom.

Nije nam bila namera da podstaknemo „opšte nepoverenje prema muslimanima“, rekla je Rab, već da razotkrijemo „ideologije“ koje osporavaju „vrednosti liberalne demokratije“.

Karta je plod saradnje Bečkog univerziteta i Dokumentacionog centra za nadzor političkog islama, tela koje je prošle godine osnovala koalicija konzervativaca i zelenih.

„Ovaj projekat koji muslimane poistovećuje s islamistima suprotan je politici integracije“, rekla je portparolka stranke Zelenih za integracije Faika El-Nagaši.

Podsetimo, konzervativni kancelar Sebastijan Kurc redovno kritikuje „politički islam“.

Nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu koji se dogodio u novembru, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji, navodi organizacija koja beleži takve napade.

U 2020. zabeležena su 1402 napada, većinom na internetu, što je porast od 33 odsto u godinu dana i ta nova karta će samo „pothranjivati rasizam prema muslimanima, koji je u neprestanom porastu, a oni su izloženi sve većem bezbednosnom riziku“, izrazilo je žaljenje Muslimansko veće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar