Sebastijan Kurc Foto.AP Photo/Ronald Zak

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, oglasio se danas na društvenoj mreži Tviter i najavio da će se zbog nedavnog terorističkog napada u Beču kada su poginule četiri osobe, a ranjeno njih više od 20, u koje je pucao simpatizer islamske države i austrijski državljanin Albanskog porekla Kujtim Fejzulaj, promenti kaznena politika ove zemlje i biti uvedeno novo krivično delo "politički islam".

Kurc je na Tviteru najavio da će u borbi protiv političkog islama (islamizma) biti uvedeno novo krivično delo pod oznakom „politički islam“ da bi se preduzele mere protiv onih koji nisu teroristi, ali stvaraju plodno tlo za razvoj i delovanje terorističkih grupa.

Kurc na Tviteru tvrdi da će ovo novo krivično delo stvoriti uslove da se zatvore sve radikalne bogomolje u kojima se širi verski ekstremizam, zatim najavljuje uvođenje registra imama, i dodaje da će biti pooštren i zakon o simbolima i udruženjima, te da će biti preduzete mere da se prekinu svi finansijski tokovi koji omogućavaju finansiranje teroizma i terorističkih grupa u Austriji.

Dan posle terorističkog napada u Beču koji se dogodio 2. novembra ove godine, kada je austrijski državljanin Albanskog porekla Kujtim Fejzulaj naoružan automatskom puškom i pištoljem krenuo u kravavi pir po centru Beča stradale su četiri osobe, dok je njih 20 ranjeno pre nego što je policija uspela da ga likvidira.

U početku se verovalo da je napad izvelo više naoružanih osoba, ali se to pokazalo kao netačno. U danima posle ovog masakra austrijska policija izvela je racije širom zemlje posebno u Gracu, Lincu, Salcburgu, gde su zatvorene radikalne džamije u kojima se propovedao islamizam i koje su bile mesto okupljanja salafista.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare