Vakcine protiv korone na crnom tržištu oko 500 dolara

Svet 05. mar. 202114:20 > 14:23
Podeli:
Foto: Kaspersky

Istraživači kompanije Kaspersky ispitali su 15 različitih tržišta na Darknetu i pronašli oglase za tri vakcine protiv koronavirusa - Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna.

Kako se navodi u saopštenju, bilo je i prodavaca koji su reklamirali neverifikovane vakcine.

Pročitajte još:

„Većina prodavaca nalazi se u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a cene po dozi su se kretale od 250 do 1.200 dolara, sa prosečnom cenom od oko 500 dolara. Komunikacija se vrši putem aplikacija za šifrovanu razmenu poruka kao što su Wickr i Telegram, dok je zahtev da se uplate vrše u obliku kriptovalute, pre svega bitkoina“, saopštila je kompanija Kaspersky.

Dodaje se da je većina ovih prodavaca sa crnog tržišta obavila između 100 i 500 transakcija, što ukazuje na to da su izvršavali prodaju, ali šta tačno korisnici Darkneta kupuju ostaje nejasno.

„Uz informacije dostupne stručnjacima kompanije Kaspersky, nemoguće je reći koliko su doze vakcina koje se reklamiraju onlajn stvarne doze (mnoge medicinske ustanove su se našle u situaciji da koriste preostale doze) i koliko reklama je zapravo prevara. Čak i ako biste nešto dobili poštom, najverovatnije ono što biste dobili ne bi bila efikasna, validna doza. Što je još važnije, pribavljanje takvih doza je nezakonito“, navodi se.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA / EDVARD SUSAK

Stručnjak za bezbednost Dmitrij Galov kaže da na Darknetu možete pronaći gotovo sve, pa nije iznenađujuće da će tamošnji prodavci pokušati da iskoriste kampanju vakcinacije.

„Tokom protekle godine, desio se čitav niz prevara koje su iskorišćavale temu kovida, a mnoge od njih su bile uspešne. Trenutno, ne samo da ljudi prodaju doze vakcina, već prodaju i evidencije o vakcinaciji – dokumenta koja vam mogu pomoći da slobodno putujete. Za korisnike je važno da budu oprezni kada je reč o bilo kakvim ‘ponudama’ koje su u vezi sa pandemijom i, naravno, nikada nije dobra ideja da kupuju vakcinu sa Darkneta“, kaže Galov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar