Foto:Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Društvena mreža Tviter saopštila je u sredu da će korisnici morati ukloniti nove tvitove koji prenose štetne, lažne ili obmanjujuće tvrdnje o vakcinaciji protiv COVID-19, proširujući svoja pravila o dezinformacijama o koronavirusu. Fejsbuk i Gugl takođe su poslednjih nedelja najavili zabrane lažnih tvrdnji o vakcinama koje se kose s informacijama stručnjaka za javno zdravlje.

Kako su naveli, od korisnika bi se moglo zatražiti uklanjanje tweetova sa lažnim tvrdnjama koje sugeriraju da se vakcine „koriste za namjerno nanošenje štete populaciji ili kontrolu nad njom, uključujući izjave o vakcinama koja pozivaju na namjernu zavjeru“.

Politika, objavljena iste sedmice kada prvi Amerikanci primaju vakcinu protiv COVID-19, takođe će se primenjivati na lažne tvrdnje da pandemija nije stvarna ili ozbiljna, a vakcinacija nepotrebna.

Iz Tviteru su također rekli da od početka sledeće godine mogu početi sa označavanjem ili stavljanjem upozorenja na tvitove koji unaprieđuju „neutemeljene glasine, osporene tvrdnje, kao i nepotpune ili van kontekstualne informacije“ o vakcinama.

Portparolka Tvitera rekla je da će kompanija zajedno sa partnerima iz javnog zdravstva utvrditi koje su dezinformacije o vakcinama dovoljno štetne da opravdavaju uklanjanje.

Fejsbuk i Gugl takođe su poslednjih nedelja najavili zabrane lažnih tvrdnji o vakcinama koje se kose s informacijama stručnjaka za javno zdravlje.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar