Zamenili uzorke pacijenata, pa odstranili zdravu prostatu

Svet 29. mar. 202109:38 > 10:28
Podeli:
Foto: Claudio Furlan/LaPresse via AP

Na univerzitetskoj klinici "Kepler" u Lincu došlo je do tragične lekarske greške, usled koje je jednom pacijentu odstranjena zdrava prostata.

Prema pisanju medija, došlo je do zamene uzoraka uzetih od dva pacijenta zbog sumnje u karcinom.

Pročitajte još:

Iz klinike poručuju da još nema jasnoće o tome kako je došlo do kobne zamene uzoraka, te je slučaj prosleđen I tužilaštvu.

„Žao nam je zbog ovog događaja i već smo informisali pogođene pacijente i zameni“, rekao je direktor bolnice Karl-Hajnc Štadlbauer.

Kod pacijenta koji je dobio pozitivnu dijagnozu na rak nastavljeno je lečenje.

Inače, radi se o slučaju iz novembra, kada je uzeta biopsija dva pacijenata, a probe su upućene na patologiju u Erlangen u Nemačku, objasnio je šef Odeljenje za urologiju i andrologiju Frens-Štefen Krauze.

Rezultati analize su pokazali da jedan pacijent ima rak prostate, a da to nije slučaj kod drugog.

dijabetes korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Krajem januara je jedan od ta dva pacijenta operisan.

„Nakon operacije, kao što je to uobičajeno, uklonjeni delovi tela ponovo su patološki analizirani. Tom prilikom je ustanovljeno neslaganje sa rezultatom prve bopsije, što je ukazalo na zamenu uzoraka“, objasnio je Krauze.

Nakon toga ponovo je pregledan i drugi pacijent, te je novi uzorak biopsije upućen na analizu u Nemačkoj i potvrđen je rak prostate.

„Potvrdu smo dobili 24.marta da je došlo do zamene proba“, navedeno je u saopštenju Klinike.

Sada se ispituje gde je došlo do zamene uzoraka, da li u Klinici ili u nemačkoj laboratoriji. Ukazuje se i da je kod muškarca, kojem je uklonjena zdrava prostora, radost o vesti da nema rak bila veća od razočarenja zbog greške u bolnici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar