U BiH tek sada osposobili respiratore kupljene prošle godine

Svet 23. feb. 202113:34
Podeli:
lek korona
Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio

Respiratore kupljene na proleće prošle godine Bosna i Hercegovina osposobila je tek početkom ove nedelje. Ovo nije jedini problem, jer ova zemlja još uvek ne zna kada će početi sa masovnom vakcinacijom protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

Direktor Civilne zaštite Enes Memić izjavio je danas da je napokon završen postupak provere ispravnosti respiratora kupljenih u Kini, koji su dopremljeni u ovu državu  još u aprilu 2020. godine.

„Konačno smo završili važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje nabavljeni i da su u upotrebi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplikuje iz dana u dan“, rekao je Memić.

Navodno je od stotinu respiratora za upotrebu spremno njih 95.

Foto:printscreen/ Tanjug; promo upz.ru

Podsetimo, zbog nabavke ovih respiratora trenutno se sudi predsedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministarki financija Jelki Miličević, bivšem direktoru Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću vlasniku kompanije Srebrena malina, koja je bila posrednik nabavke.

Optuženi su za zloupotrebe službenog položaja. Na teret im se stavlja da su respiratore platili znatno više od njihove realne tržišne vrednosti, a pored toga su i nabavili aparate korišćene na intezivnoj nezi, za koje se ispotavilo da su neispravni.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar