Teorije zavere (8) Ko je antihrist? Amerikanci veruju, Obama

Svet 06. jun. 202022:12 > 07. jun. 2020 10:35
Podeli:
Foto: Shutterstock

Antihrist je, kao i đavo, jedna od najpopularnijih figura u modernoj religiji i pop kulturi; njegov broj je 666 i nijedan smak svet nije potpun bez njega.

Sotonin sin

U Novom zavetu na nekoliko mesta se pominje lažni mesija, zvani antihrist. I Prva poslanica Solunjanima i Knjiga otkrovenja povezuju ovaj lik sa Sotonom, ali jasno naglašavaju da su to dve različite kategorije. Pa kakva je onda veza između Sotone i antihrista? U srednjem veku pojavila se teorija kako je antihrist suprotnost Hrista u svakom pogledu. Kako je Hrist sin božji bezgrešno začet, tako je antihrist sin Sotone i žene bez morala.

Izgleda da je ova teorija nastala na osnovu bukvalnog tumačenja reči „antihrist“, a zahvaljujući filmovima je postala popularna. Međutim, ideju antihrista kao Sotoninog sina zvanično hrišćanstvo je odbacilo. Nije jasno da li su ova dva lika povezana i na koji način, iako se u Poslanici Solunjanima kaže da je dolazak antihrista očigledan posledica „rada Sotone“

Anrihrist je pred vratima

Kad će Antihrist doći ne zna niko, mada se o tom dolasku masovno priča naročito u kontekstu smaka sveta. Svi već dobro znamo i da je smakova sveta bilo dosad nebrojeno, isto kao i proročanstava koja predviđaju razne apokaliptične scenarije.

Svakom kraju sveta treba antihrist, jer ako nema njega, nije stvarno kraj sveta. Kanadski novinar i istraživač prvi je upozorio na projekat „Blue Beam“ još sredinom devedesetih koji predstavlja potpuno uspostavljanje novog svetskog poretka, sa novom verom – u antihrista.

Antihrist na filmu

Od svih filmova koji su pokušali da unovče popularnost tematike koju je Isterivač Đavola inaugurisao u mejnstrim, „Predskazanje“ Ričarda Donera do današnjih dana ostalo je najupečatljiviji i najuspešniji produkt, kako navode filmski znalci. Strogo gledano, njegove tematske preokupacije se nastavljaju na Rozmerinu bebu, jer u centru pažnje je Antihrist, ovde u vidu šestogodišnjeg dečaka kojeg odgaja američki ambasador u Londonu.

Takav prikaz antihrista je inače čest u pop kulturi jer on, ako se Holivud išta pita, uvek dolazi kao neko naizgled nevino dete koje prvo u maniru malog socipate počinje da zagorčava život svojim roditeljima, a onda pokušava da pokori svet.

Tu je i novija verzija koja je dalje popularizovala isti arhetip antihrista.

Ko je rekao Obama

Foto: EPA/SHAWN THEW

Istraživanje o teorijama zavere 2013. godine pokazalo je da svaki četvrti Amerikanac veruje da je antihrist zapravo tadašnji američki predsednik Barak Obama.

Ta teorija zavere zapravo je plasirana još 2008. godine za vreme predizborne kampanje kada je u jednom lančanom mejlu Obama optužen da je biblijski antihrist.

Tom đavolji Jork

Pre nekoliko godina se na Tviter nalogu pod imenom „Generation For God“ pojavilo lice Toma Jorka, frontmena Radioheada, kao antihrista odnosno satane.

Oni koji dobro znaju ko je Tom Jork nisu ni bili svesni da zapravo postoje ljudi koji ne znaju ko je Tom Jork, pa je moguće da je on slučajno ispao antihrist na čijem su licu ispisane sve one stvari koje đavo koristi da porobi i zadobije dobre hrišćane.

Nova.rs vas upoznaje sa najvećim svetskim teorijama zavere. Svake večeri na našem portalu potražite novi nastavak i uz nas saznajte šta su najpopularnije teorije koje kolaju internetom, kako su nastale, kako se šire i kako opstaju.

Prvih šest tekstova iz serijala Teorije zavere Da li je Melanija Tramp zapravo mrtva?, Da li reptilijanci vladaju svetom?, Zavere o pedofilskim lancima, Da li je Džordž Flojd ipak živ, Šta krije Oblast 51? i Najluđe teorije zavere o koroni potražite na posebnom linku na Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar