Podeli
Foto:EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

U svetu teorija zavera i lažnih vesti koje se šire internetom, Džordž Flojd čija je smrt pokrenula talas demonstracija i nasilja u Americi je živ, a proteste je iz potaje organizovao ko drugi nego Soros.

Na Tviteru i Fejsbuku cirkuliše stotine postova u kojima se navodi da Džordž Flojd zapravo nije mrtav. Teoretičari zavere potpuno neosnovano tvrde da proteste protiv policijske brutalnosti koji se održavaju u Americi finansira Džordž Soros, a konzervativci insistiraju na tome da antifa koordiniše demonstracije.

Amerika je besna – ili makar jedan njen deo – i dok taj bes narasta, internetom se u sve većem obimu šire neistine, teorije zavere i druge dezinformacije o Flojdu, Afroamerikancu koji je prošle nedelje ubijen tokom policijskog privođenja. Dezinformacije u vezi sa Flojdovim slučajem, piše Njujork tajms, šire se mnogo brže i obilnije nego što je to bio slučaj sa prošlogodišnjim protestima u Hongkongu ili Žutim prslucima u Francuskoj.

U petak su Flojd i protesti pomenuti čak 8,8 miliona puta na televiziji i društvenim mrežama. Poređenja radi, vesti o protestima u Hongkongu su dostigle najviše 1,5 milion mention-a dnevno, a Žuti prsluci 941.000.

Foto: EPA-EFE/YEHYA NEMAH

Istraživači kažu da je ovakav skup faktora – razvoj situacije i, najpre, postojeće duboke podele – savršena oluja za plasiranje dezinformacija. Tome dodatno doprinosi sudar rasnih tenzija i političke polarizacije koji je praktično ogoljen u pandemiji koronavirusa.

Pročitaj i:

Većinu lažnih vesti širi QAnon, ali ne zaostaju ni novinari i voditelji sa esktremnim uverenjima, od levice do desnice.

Američki predsednik Donald Tramp kao i inače podstiče širenje informacija koje produbljuju već postojeće sukobe i podele. Tokom poslednjih nekoliko dana je na Tviteru objavio da je antifa “teroristička organizacija” i apelovao na javnost da organizuje kontraprotest ispred Bele kuće kada su se okupili demonstranti.

Tviter i Fejsbuk se, naravno, ne oglašavaju ovim povodom. Još uvek.

“Lažna” smrt Džordža Flojda

Verovatno najpopularniji i ujedno najšokantniji narativ koji se potura na mrežama je priča da je Flojd živ i da je njegova smrt samo dobro iscenirana farsa. To je sasvim u skladu sa drugim teorijama o lažiranju, poput one da je američka vlada iscenirala i sletanje na Mesec.

U petak je na YouTube kanalu JonXArmy na kojem se inače dele teorije zavere podeljen 22-minutni snimak u kojem se potpuno neosnovano tvrdi da je Flojdova smrt izlažirana. Video je podeljen skoro sto puta na Fejsbuku, uglavnom u grupama pod okriljem QAnona; tako je stigao do više do 1,3 miliona ljudi, prema dostupnim podacima o interakcijama na društvenim mrežama.

Foto: Tanjug/Ryan Michalesko/The Dallas Morning News via AP

YouTube je saopštio da je uklonio video, ali su na Tviteru počele da se šire objave da “Džordž Flojd nije mrtav”; podeljene su više stotina puta u toku prošle nedelje, u jednom trenutku čak i stopom od 15 mention-a u roku od deset minuta.

Tu su i tvrdnje da je Derek Čovin, policajac optužen za Flojdovo ubistvo, u stvari glumac i da je sve iscenirala duboka država.

Dežurni krivac Soros

Soros je već godinama unazad neka vrsta dežurnog krivca, a neretko i meta teorija zavere koje plasira desnica.

Pročitaj i:

Soros je na Tviteru pomenut u čak 34.000 tvitova u kontekstu Flojdove smrti i protesta. U poslednjih sedan dana, objavljeno je više od 90 snimaka na pet jezika u kojima se pominje Soros kao finansijer demonstracija.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE

Na Fejsbuku je Soros pomenut u čak 72.000 objava u proteklih sedam dana, dok je prethodne nedelje pomenut 12.600. Skok je očigledan posle Flojdovog ubistva.

Jedna od dve najpopularnije ovakve objave došla je sa naloga funkcionera u Teksasu koji otvoreno podržava Trampa.

“Nemam ni trunku sumnje da Džordž Soros finansira ove takozvane ‘spontane proteste'”, napisao je u objavi. “Soros je čisto zlo i navrzao se da uništi našu zemlju!”

Antifa kao “teroristička organizacija”

Takođe je neosnovana i plasirana teorija koja kaže da je za demonstracije i nasilje na protestima odgovorna antifa.

Tramp je inicirao teoriju o Antifi pošto je i za vikend neprestano tvitovao o tome da su za nerede krivi “anarhisti predvođeni antifom” i “radikalni levičari”, a potom je antifu nazvao “terorističkom organizacijom”.

Foks njuz je, kako to inače biva, plasirao teoriju dalje i u emisiji “Fox and Friends” naširoko se govorilo o tome da su antifa aktivisti odgovorni za “sofisticirani” napad na Belu kuću.

Prirodnim tokom stvari, antifa je proglašena krivom i na mrežama; u poslednjih sedam dana je pokret antifa u čak 6.000 objava povezan sa protestima, koje su dobile 1,3 miliona lajkova i šerova.

Nova.rs vas u narednim danima upoznaje sa najvećim svetskim teorijama zavere. Svake večeri na našem portalu potražite novi nastavak i uz nas saznajte šta su najpopularnije teorije koje kolaju internetom, kako su nastale, kako se šire i kako opstaju.

Prva tri teksta iz serijala Teorije zavere Da li je Melanija Tramp zapravo mrtva?, Da li reptilijanci vladaju svetom?i Zavere o pedofilskim lancima potražite na posebnom linku na Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar