Podeli
Foto:EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Pandemija koronavirusa sa sobom je donela i navalu različitih teorija zavere, od kojih su neke jako popularne i na domaćim mrežama i raznim aplikacijama za dopisivanje; neke teorije širile su se brže i od samog virusa, ali su neke definitivno bile luđe od drugih.

Od pojave smrtonosnog virusa, koji je do sada odneo više od 7.500 života širom sveta, krajem 2019. u kineskom gradu Vuhanu, neprestano su se množile nove teorije koje je trebalo da nam pruže odgovore na pitanja koja su nas najviše zanimala – i gde je virus nastao, i zašto, i kako. Jedina stvar koja je falila svim ovim – ali i kao i svim ostalim – teorijama zavere jesu konkretni dokazi da su tačne.

Ništa bez QAnona

Jedan video koji traje samo 13 sekundi, a gledalo ga je više od 227.000 ljudi, prikazuje pogled iz automobila na prazan ulaz u jednu njujoršku bolnicu sarkastično dovodeći u pitanje izveštaje o tamošnjim “apokaliptičnim uslovima”. Desetine takvih videa se širilo društvenim medijima putem “#FilmYourHospital” (Snimite svoju bolnicu). Ljudi koji snimaju i objavljuju snimke mirnih prizora pred bolnicama, promovišu desničarsku teoriju zavere da opasnost od bolesti COVID-19 u SAD smišljeno preuveličavaju “mediji koji profitiraju od straha” i opoziciona, Demokratska stranka.

Pročitaj i:

Njujork je scena jedne od najčudnijih teorija zavere: da je pandemija dimna zavesa za vojnu operaciju spasavanja hiljada “deformisane dece” iz kandži trgovaca seksom u tunelima ispod medicinskih šatora nedavno postavljenih u Central parku.

Nalozi na društvenim medijima odakle potiče ta sumanuta tvrdnja, kao i “#FilmYourHospital” pripadaju sledbenicima QAnona, krajnje desničarske, apokaliptične teorije zavere prema kojoj “Tramp vodi tajnu ofanzivu” protiv “duboke države” koju čine “neprijatelji” i “Demokrate koje se klanjaju Sotoni” i otimaju decu.

Kinezi su sami napravili virus u laboratoriji

Definitivno najpopularnija i najraširenija čak i u mejnstrim medijima i javnom prostoru je ona da su Kinezi sami napravili koronu u laboratoriji, u želji da razviju moćno biološko oružje koje im je slučajno “pobeglo”. Kao glavni dokaz se navodi činjenica da se u Vuhanu nalazi jedina kineska državna laboratorija koja može da se bavi ispitivanjem smrtonosnih virusa, u sklopu Instituta za virologiju. Čitava priča je krenula da se širi nakon što je kineski predsednik Si Đinping, odmah po izbijanju epidemije, izjavio da je bezbednost laboratorija u tom trenutku pitanje od nacionalnog značaja.

Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Bil Gejts je kriv za sve (i hoće da nas čipuje)

Osnivač Majkrosofta našao se na meti ljubitelja teorija zavere kada je njegov snimak za Ted Talk konferencije iz 2015. postao viralan. Gejts je tada govorio o tome kako jako zarazan virus može da bude smrtonosniji od rata. Kao da to nije dovoljno, fondacija Bila i Melinde Gejts je u oktobru 2019. u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i centrom “Džon Hopkins” učestvovala na okruglom stolu, koji se bavio upravo temom da li smo spremni da se suočimo sa pandemijom. Svega dva meseca kasnije, počela je epidemija koronavirusa, koja je zatim prerasla u pandemiju. Iz “Džon Hopkins” centra su demantovali ovakve navode, ali prekasno. Teorija je rođena.

Mimo toga, počela je da se širi i teorija da Gejts toliko insistira na vakcini zato što će ljudima koji je prime preko nje biti ubačen čip za praćenje. Američki desničarski TV-kanal “Foks njuz” je to čak objasnio tvrdnjom da “globalisti godinama sanjaju digitalno praćenje svakog koraka Amerikanaca”.

Dezinformacije o Gejtsu i koronavirusu su bile u više od 16.000 postova na Fejsbuku, pročitane i komentarisane skoro 900.000 puta, a video-snimci s tim tvrdnjama su na Jutjubu u martu i aprilu gledani skoro pet miliona puta. Te dezinformacije o Gejtsu su najrasprostranjenije od svih neistina o koronavirusu koje prati firma za analizu medija “Zignal Labs”.

Ako nije Gejts, kriv je 5G

Pročitaj i:

Peta generacija mobilnih mreža, poznatija jednostavno kao 5G mreža, odavno je trn u oku ljubitelja ovakvih teorija, pa se tako sa njom povezuje sve – od dobijanja raka, do pojave koronavirusa. Naime, Vuhan je među prvim gradovima u Kini koji su dobili 5G mrežu, i upravo to je grad u kojem se pojavio novi virus. Slučajnost? Pa, ako gledamo realne činjenice – da.

Ali, teorija kaže da ova mreža proizvodi opasno zračenje, koje nam smanjuje imunitet i opasno je po ljudsko zdravlje, a koronavirus nije uopšte virus, već trovanje tim opasnim zračenjem. Čitava teorija je bazirana na istraživanju starom 20 godina, koje je u međuvremenu opovrgnuto. Takođe, Vuhan je samo jedan od 16 gradova u Kini koji su dobili 5G internet u isto vreme.

Ko je pojeo slepog miša

Vang Mengin
Vang Mengin; Foto: Screenshot Youtube

Jako popuaran video kineske blogerke Vang Mengin, na kom se vidi kako jede slepog miša, nedeljama se širio društvenim mrežama kao dokaz da je baš od nje krenuo virus. Naime, pretpostavlja se da je novi koronavirus potekao upravo od slepog miša, ali video ove devojke nema veze sa aktuelnom pandemijom. Nastao je 2016, a blogerka je u međuvremenu bila prinuđena da se javno izvini svima.

Dežurni krivci – vanzemaljci

Nijedna lista teorija zavera ne bi bila kompletna bez spominjanja “malih zelenih”. Prema nekim teorijama, koronavirus je zapravo prvi kontakt koji smo ostvarili sa vanzemaljcima, budući da je stigao iz svemira. Tvrdnju potkrepljuju snimci meteora koji je eskplodirao na nebu iznad severoistočne Kine sredinom oktobra i doveo do zaista magičnih prizora. Meteor je, veruju pojedini, sa sobom doneo i virus.

Stručna javnost se mahom slaže da je ovo malo verovatno, jer meteor nije ni stigao do Zemlje, a čak i da jeste, virus ne bi uspeo da preživi temperaturu od preko 600 stepeni, do koje bi stigao meteor prolazeći kroz atmosferu. Takođe, velika sličnost ovog virusa sa SARS-om i MERS-om, koji nisu stigli iz svemira, govore u prilog tome da aktuelni koronavirus takođe potiče sa Zemlje.

Nova.rs vas u narednim danima upoznaje sa najvećim svetskim teorijama zavere. Svake večeri na našem portalu potražite novi nastavak i uz nas saznajte šta su najpopularnije teorije koje kolaju internetom, kako su nastale, kako se šire i kako opstaju.

Prvih pet tekstova iz serijala Teorije zavere Da li je Melanija Tramp zapravo mrtva?, Da li reptilijanci vladaju svetom?, Zavere o pedofilskim lancima i Da li je Džordž Flojd ipak živ i Šta krije Oblast 51? potražite na posebnom linku na Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar