Silovana u parlamentu: Kad sam se osvestila, bio je na meni

Svet 16. feb. 202112:29 > 12:58
Podeli:
Foto:EPA-EFE/LUKAS COCH

Australijski premijer Skot Morison izvinio se bivšoj državnoj službenici koja je optužila kolegu da ju je pre dve godine silovao u Parlamentu. Morison je obećao da će vlasti sprovesti istragu kako navodnog silovanja tako i kulture u političkoj prestonici zemlje, dan nakon što je žena medijima ispričala šta joj se dogodilo.

Britani Higins tvrdi da ju je silovao bivši kolega u kancelariji ministarke odbrane u martu 2019. godine.

Pročitajte još:

U intervjuu za australijsku TV mrežu Netvork 1, Higinsova je rekla da je te večeri, posle posla, pokušala da ode kući ali da je neimenovani kolega insistirao da odu do Parlamenta taksijem „da pokupe nešto“.

Higinsova kaže da se onesvestila na kauču u kancelariji i da je, kada se osvestila, videla kolegu kako je siluje. Rekla je i da mu je više puta rekla da prestane ali da se on nije obazirao. Higinsova nije javno identifikovala kolegu.

Higins je rekla da je razgovarala sa policijom početkom aprila 2019. ali je odlučila da ne podnese zvaničnu prijavu jer je strahovala da bi to moglo da joj šteti profesionalno. „To ne bi bila dobra odluka za mene, naročito u svetu zahteva mog posla“, rekla je ona. Policija u Kanberi potvrdila je Rojtersu da su razgovarali sa njom i da je ona odbila da podnese zvaničnu prijavu.

Nakon što je Higinsova obavestila osoblje ministarske o napadu pozvana je na sastanak u kancelariju gde je bila silovana.

Ministarka odbrane Linda Rejnolds rekla je juče poslanicima da nije znala o kakvim je optužbama reč kada je sazvala sastanak u kancelariji i da bi, da je znala, sastanak održala negde drugde.

Morison se danas izvinio Higinsovoj i obećao istragu navevši da je navodni silovatelj „prilično brzo“ otpušten zbog ulaska u zgradu parlamenta noću. „To nije smelo da se dogodi i izvinjavam se zbog toga“, rekao je Morison novinarima u Kanberi. „Želim da sve žene koje rade ovde budu bezbedne i sigurne, koliko je to moguće“.

Morison je rekao da će Stefani Foster iz njegovog kabineta istražiti kako se žalbe zaposlenih u parlamentu rešavaju, kao i da će sprovesti odvojenu istragu o kulturi na radnom mestu.

Higinsova je u izjavi za CNN navela da je prijavila silovanje „jer nije želela da se ono što se dogodilo njoj, dogodi još nekom.“

Iako se zahvalila Morisonu na izvinjenju, navela je da je njegova najava istrage kulture ponašanja u Parlamentu zakasnela. „Nije trebalo da premijer ili bilo koji član parlamenta sačekaju moju ili priču drugih preživelih pa da reaguju na optužbe o seksualnom zlostavljanju, napadu ili uznemiravanju“, rekla je ona.

Optužbe Higinsove najnovije su u seriji optužbi koje su članice vladajuće Liberalne partije iznele i koje su pritisle Morisona da poradi na poboljšanju kulture ponašanja u svojoj vladi.

Iz sveta i regiona čitajte:

Prošle godine, bivša članica Liberalne stranke optužila je tadašnjeg ministra za imigraciju Alana Tudža za nedolično ponašanje. On je odbacio optužbe kao neosnovane i neistinite.

Higinsova je pozvala Parlament da formira nezavisni mehanizam preko kog bi žrtve zlostavljanja i uznemiravanja mogle da podnesu prijavu u poverenju i relativnoj bezbednosti.

„Konačno, svi bi trebalo da se osećaju bezbedno da prijave seksualni napad a da ne strahuju od gubitka posla. Ovi incidenti ne bi smeli da se pojavljuju u medijima kako bi došlo do promene“, rekla je Higins.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar